budući vojni piloti

Njima je to posao iz snova, fascinirani su avionima, a uzor im je legendarni Rudolf Perešin

10.07.2018 u 12:02

Bionic
Reading

U Središtu za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva 'Rudolf Perešin' u vojarni 'Pukovnik Mirko Vukušić' u Zemuniku prošlog ponedjeljka osnovama aerodinamike i mehanike leta počela je teoretska priprema za selekcijsko letenje kandidata za novi naraštaj vojnih pilota, koja će se nastaviti tehničkom učionicom

Riječ je o kandidatima za 27. naraštaj vojnih pilota i 6. naraštaj onih koji će se školovati po programu Izvan projekta kadet. Kandidati za 6. naraštaj, priopćio je MORH, na selekcijsko letenje došli su iz postrojbi Hrvatske vojske, a oni za 27. naraštaj nakon što su se poslije završetka srednje škole javili na natječaj za vojnog pilota. Prije dolaska na selekcijsko letenje prošli su zahtjevan liječnički pregled, psihološka testiranja i motoričke provjere.

Kandidati za buduće vojne pilote u vojarnu u Zemunik došli su tijekom nedjelje, a dočekala ih je zrakoplovna psihologinja, bojnica Stela Ferić-Živaljić iz Pilotske škole SzO-a, koja će, s ostalim djelatnicima Pilotske škole te instruktorima i nastavnicima letenja iz 93. zrakoplovne baze, pratiti sve faze selekcijskog postupka. Kandidati su pristigli iz svih krajeva Hrvatske: Šibenika, Splita, Slavonskog Broda, Zaboka, Osijeka, Rovinja...

Prvi je u vojarnu došao Maurizio Ivetić iz Rovinja. Dok je potpisivao Ugovor o postupku selekcijskog letenja, izjavio je kako oduvijek voli zrakoplovstvo. 'To mi je oduvijek velika strast, a motivaciju mi je dodatno povećalo to što ćemo dobiti novi borbeni avion', kaže Maurizio, koji bi, očekivano, htio biti upravo pilot borbenog aviona.

Avione je oduvijek volio i njegov imenjak, Maurizio Mlinaček iz Osijeka. Za njega je biti vojni pilot posao snova i dovoljno je motiviran da svoj san i ostvari, a ima i veliku potporu obitelji. Borna Bakran fasciniran je avionima, oni su za njega nešto posebno, a njemu i Dijani Žabić, jedinoj kandidatkinji, uzor je naš legendarni pilot Rudolf Perešin.

>>> Naši piloti letjet će drugim najuspješnijim lovcem u povijesti zračnih okršaja

To su samo neki od njih i svatko ima svoju životnu priču, a ono što je svima zajedničko je ljubav prema letenju i avionima. Ukoliko uspješno završe selekcijsko letenje, koje je prvi korak k ostvarenju njihova sna, čekaju ih godine napornog rada i učenja, brojni sati naleta. Na tom će putu biti i uspona i padova, dobrih i manje dobrih dana, ali, kako im je rekla bojnica Ferić-Živaljić, sve je to normalno i ništa ih ne smije pokolebati.

Za većinu njih nema alternative za pilotski poziv. Iako nisu upoznati sa svim detaljima selekcijskog letenja, vjeruju u svoj uspjeh. Uvjereni su da su izabrali pravi poziv i da će uspjeti ostvariti svoj san - ući u prestižni klub vojnih pilota.

Kandidati za novi naraštaj vojnih pilota Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HRZ / L. Parlov

'Uvjerena sam da vi to možete. Već time što ste došli na selekcijsko letenje pokazali ste da ste najbolji. To samo malobrojnima polazi od ruke. Vaš posao će biti jedinstven, a vaše radno mjesto će biti pilotska kabina', kazala im je bojnica Ferić-Živaljić, a prenosi MORH.

Dobrodošlicu i mnogo uspjeha tijekom selekcijskog letenja poželio im je i zapovjednik Pilotske škole SzO-a, brigadir Branko Plazanić. Istaknuo je da im predstoji naporan rad te je ujedno izrazio uvjerenje kako će selekciju uspješno završiti. Od njih očekuje maksimalno zalaganje i ozbiljnost jer je to jedini način da ostvare svoj cilj i postanu vojni piloti, pojasnio je.

  • +19
MiG-21 Izvor: tportal.hr / Autor: Vanja Moskaljov

Nakon što u Središtu za obuku usvoje potrebna znanja o tehničkim karakteristikama aviona ZLIN 242L, kandidati za pilote će u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze nakon primijenjene teorije započeti s letenjem. Tijekom selekcijskog letenja s njima će raditi iskusni nastavnici letenja, a svakom će se kandidatu pristupati individualno, ovisno o njihovim potrebama i predznanjima.

Obuka će trajati pet tjedana, tijekom kojih će ostvariti 10-ak sati naleta, a tijekom selekcijskog postupka ocjenjivat će se njihova sposobnost za prijam u službu, odnosno za školovanje za vojne pilote.