NAKON 28 GODINA

Čuveni MiG-21 Rudolfa Perešina uskoro se vraća u Hrvatsku?

28.04.2019 u 10:26

Bionic
Reading

Portal Obris piše u nedjelju da bi uskoro put Hrvatske trebao krenuti borbeni zrakoplov MiG-21 kojim je 1991. u Austriju sletio pilot Rudolf Perešin. To je jedan od ukupno dva konkretna predmeta koja Hrvatska u procesu sukcesije vojne imovine bivše JNA potražuje u naturi - dakle, gdje se traži povrat stvari, a ne naknada stručno procijenjene vrijednosti. Drugi takav predmet je školski brod Jadran

Turistička zajednica okruga Spielberg u austrijskoj pokrajini Štajerskoj objavila je na društvenim mrežama poruku sljedećeg sadržaja: 'Tko bi želio uživo pogledati MiG-21, kojim je 1991. dezertirao jedan jugoslavenski vojnik, ima za to priliku do kraja idućeg tjedna - nakon toga se on vraća iz Vojnozrakoplovnog muzeja natrag u Hrvatsku'.

Vojnozrakoplovni muzej dio je zrakoplovne baze Oružanih snaga Republike Austrije u mjestu Zeltweg.

Ovo je velika vijest, kojom se otklanja jedna od rijetkih te vrlo neuobičajenih zapreka, koja je gotovo tri desetljeća na marginama otežavala dobre odnose RH i Austrije, objavio je u nedjelju portal Obris.

Pilot Rudolf Perešin borbenim zrakoplovom MiG-21 prebjegao je 25. listopada 1991. iz redova JNA i sletio u Klagenfurt. No, za razliku od pilota koji se ubrzo vratio u Hrvatsku, priključio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i herojski sudjelovao u Domovinskom ratu, sudbina zrakoplova bila je ponešto drukčija, piše Obris.

Rudolf Perešin Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Tu letjelicu, kao i većinu Perešinove osobne opreme i stvari, zaplijenili su u Klagenfurtu predstavnici austrijskih vlasti, da bi te predmete postupno prebacili u sustav vojnih muzeja - prvo u Beču, a od 2011. u štajerskom Zeltwegu.

>>>Austrijanci se hvale avionom Rudolfa Perešina

Sudbina letjelice bila je dugo vremena neizvjesna, budući da su njezin povrat tražile i Srbija i Hrvatska. Pregovori su vođeni godinama, a naposljetku su, kako se čini, ipak okončani u korist Hrvatske.

  • +19
MiG-21 Izvor: tportal.hr / Autor: Vanja Moskaljov

'Time konačno dolazi kući izuzetno bitan dio hrvatske zrakoplovne povijesti - potencijalno prvi borbeni zrakoplov novoustrojenog Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali i predmet prvoga u kratkom nizu bjegova iz RV i PVO bivše države, kojima su malobrojni hrabri piloti donijeli u Hrvatsku prve komade ozbiljne zrakoplovne opreme, toliko potrebne za obranu domovine u ratu koji se očigledno spremao.

Uz malo sreće, ovaj bitni povijesni eksponat hrvatskoj bi javnosti mogao biti predstavljen već u svibnju, nedugo nakon što će se 2. svibnja ove godine obilježiti 24. godišnjica smrti Rudolfa Perešina, koji je herojski poginuo na dužnosti u prostoru Nove Gradiške, drugoga dana vojne operacije 'Bljesak'', piše Obris.