packa iz bruxellesa

Od početka 2019. plaćat ćemo lagane plastične vrećice

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 06.10.2017 10:46
  • Objavljeno 06.10.2017 u 10:28
Plastične vrećice nakon 31. prosinca 2018. više se neće smjeti besplatno davati prilikom kupnje robe u trgovinama

Plastične vrećice nakon 31. prosinca 2018. više se neće smjeti besplatno davati prilikom kupnje robe u trgovinama

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

Na prodajnim mjestima u Hrvatskoj uvodi se model obvezne naplate laganih plastičnih vrećica, odgovaraju iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike na prozivke Europske komisije da ih nismo obavijestili o mjerama koje smo poduzeli za smanjenje potrošnje takvih vrećica. Komisija je Hrvatskoj zaprijetila i tužbom Sudu EU-a ako u roku od dva mjeseca ne dobije zadovoljavajući odgovor vezan uz lagane plastične vrećice

Riječ je o vrećicama koje se kupuju ili dobivaju prilikom kupnje robe u trgovinama hranom, odjećom, obućom i čija je debljina stijenke od 15 do 50 mikrona. Na njih se odnosi zabrana besplatnog davanja nakon 31. prosinca 2018., prenosi N1.

Vrlo lagane vrećice imaju debljinu stijenke manju od 15 mikrona, a to su primjerice vrećice koje se u trgovinama koriste za voće i povrće. Iz Ministarstva su naveli kako je Pravilnikom određeno da prodavatelji moraju na mjestima na kojima besplatno daju vrlo lagane plastične vrećice istaknuti obavijest za potrošače o njihovom štedljivom i racionalnom korištenju uz oznaku 'Vrećica čuva hranu, a vi okoliš'.

Objašnjavaju, također, kako Direktiva EU-a navodi da države članice moraju provesti mjere za smanjenje potrošnje laganih plastičnih vrećica tako što će osigurati obveznu naplatu na prodajnim mjestima ili ograničiti potrošnju po stanovniku ili oboje. Odredbe ove direktive u Hrvatskoj se prenose Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži.

Taj je pravilnik, objasnili su iz Ministarstva zaštite i okoliša, kako piše Večernji.hr, prošao savjetovanje od 30 dana te bio u fazi mirovanja od 12. lipnja do 13. rujna ove godine u TRIS bazi – sustavu javnog savjetovanja na razini Europske unije.

'Pravilnik je u redovitoj proceduri donošenja, nakon čega slijedi objava u Narodnim novinama. Stoga neće doći do povrede prava o prijenosu Direktive EU-a u za to predviđenom roku', istaknuli su u Ministarstvu.

U Hrvatskoj se prema procjenama godišnje potroši oko 8000 tona vrećica za nošenje. Prema preporuci Europske komisije da države članice EU-a pri izračunu koriste prosječnu težinu vrećice za nošenje od 8,5 grama proizlazi da je godišnja potrošnja vrećica u Hrvatskoj oko 954 milijuna komada, odnosno 212 vrećica po stanovniku godišnje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 1

Prikaži sve
  • damirpacek

    06.10.2017 10:59

    Kakvi čudaci u toj EK. Oni nama tupe o vrećicama, a mi usred Velikog Domovinskog Rata 1941. - 1995., skidanja i postavljanja ploča, uklanjanja bista, mijenjanja naziva trgova...

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi