JANDROKOVIĆ TVRDI

'Monitoringa za Hrvatsku neće biti'

23.05.2011 u 16:01

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković potvrdio je da je hrvatska vlada u ponedjeljak poslala dodatne pojašnjenja koje je Europska komisija zatražila prošli tjedan u vezi s poglavljem Pravosuđe i temeljna prava te izjavio kako za Hrvatsku neće biti monitoringa nekon ulaska u Europsku uniju. Praćenje rezultata do ulaska nije sporno.

Na pitanje da komentira mogućnost monitoringa odnosno praćenja ispunjavanja hrvatskih obveza, Jandroković je rekao da to ne treba mistificirati.

'Što se monitoringa tiče, mislim da ga ne treba mistificirati, sve zemlje koje su ulazile u EU imale su nadzor i obveza je same Europske unije i zemalja članica pratiti kako zemlja kandidatkinja koja je završila pregovore ispunjava svoje obveze u razdoblju od zaključenja pregovora do završetka ratifikacije pristupnog ugovora', rekao je Jandroković.

Upitan postoji li prijedlog da se Hrvatskoj uvede monitoring i nakon ulaska u članstvo, Jandroković je rekao kako 'ima različitih ideja o tome', naglašavajući da mu se čini 'da ideja da se Hrvatsku nadzire nije realna i da neće biti prihvaćena'.

'Što se tiče nadzora nakon ulaska u EU-u, uvjeren sam da ga neće biti', rekao je.

Po diplomatskim izvorima, Francuska je predložila da se monitoring uvede i nakon ulaska Hrvatske u EU, a da se, u slučaju neispunjavanju svih obveza, kao sankcije predvidi mogućnost zamrzavanja dijela financijskih sredstava iz europskih fondova. Taj prijedlog naišao je na vrlo veliki otpor predstavnika zemalja članica na prošlotjednom sastanku COREPER-a.

S druge strane, ideja da se nadzire ispunjavanje hrvatskih obveza u razdoblju između zaključenja pregovora i završetka procesa ratifikacije nije sporna jer bi to bio samo nastavak onoga što Komisija i sada radi, a to je da se prati ispunjavanje obveza u privremeno zatvorenim poglavljima.

Jandroković je u nedjelju navečer sudjelovao na večeri ministara vanjskih poslova EU-a koji dolaze iz Europske pučke stranke. Radnu večeru organizirao je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u rezidenciji talijanskog veleposlanika pri EU-u.

'Raspoloženje je bilo izvrsno, kao i mnogo puta do sada Europska pučka stranka i ministri iz te grupacije iskazali su jasno i nedvosmisleno pozitivno raspoloženje prema Hrvatskoj. Više njih otvoreno je izrazilo uvjerenje da Hrvatska treba dovršiti pregovore u lipnju i da treba što prije odrediti datum završetka pregovora', rekao je Jandroković.

On je istaknuo da je Hrvatska sve bliže tome da dobije datum za ulazak u EU-u.

'Nitko ne dovodi u pitanje ulazak Hrvatske u EU, nitko ne dovodi u pitanje završetak pregovora i sve smo bliži određivanju datuma punopravnog članstva', rekao je.