predsjednik sabora

Jandroković: Birači žele da budemo brana radikalnoj ljevici

23.04.2024 u 20:20

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je komentirao postizbornu situaciju i pregovore za sastavljanje buduće Vlade

Rekao je da se i u sljedećem mandatu vidi kao predsjednik Sabora.

'Jučer je predsjednik stranke to predložio, stranačka tijela su to prihvatila. Prerano je još o tome govoriti što će biti. Imamo dovoljno već predznanja i iskustva', rekao je Jandroković u intervjuu reporterki Sabini Tandari Knezović za Dnevnik Nove TV. Dodao je kako i njemu telefon stalno zvoni vezano za postizborne pregovore, a otkrio je s čime HDZ pregovara s Domovinskim pokretom.

'Volja birača je pokazala da žele HDZ kao najjaču stranku sa 61 mandatom. Žele da HDZ bude nosiva stranka, ali poslali su poruku da žele da osnažimo poruku protiv korupcije. Žele da budemo brana radikalnoj, polurevolucionarnoj, ljevici koja je neinstitucionalnim metodama u predizbornoj kampanji, a potom i nakon, zanijekala rezultate izbora', rekao je Jandroković i dodao da je koalicija s desnom opcijom u skladu s voljom birača.

'Takva je volja birača. Od centra na desno HDZ i Domovinski pokret imaju 74 mandata i birači žele upravo takvu Vladu i većinu jer će ona osigurati stabilnost. Pregovori službeno započinju sutra, do sada je bilo razgovora koji nisu formalizirani. Nakon toga možemo govoriti o tome što ćemo činiti, gdje su dodirne točne, a gdje mimoilaženje', kaže Jandroković, ali nije želio otkriti mjesto na kojem će se sastati pregovarački timovi HDZ-a i DP-a.

  • +3
Ilustrativna galerija/Gordan Jandroković Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Oni će se sastati tamo gdje su se dogovorili. Ja nisam dio pregovaračkog tima, pretpostavljam negdje u Zagrebu', rekao je. Komentirao je i DP-ov zahtjev a u Vladi koju bi oni podržali ne bude SDSS.

'Dobili smo volju birača koji traže da Vladu čine HDZ i DP, čini mi se da je to legitimno. Mi smo izvrsno surađivali s predstavnicima manjina. Drago mi je da je Ivan Penava rekao da nema ništa protiv manjina i da je za to da se zadrže manjinske politike. Naglasio je da je SDSS za DP određeni problem. U ovome trenutku ne mogu procijeniti kako će se DP postaviti. Tražit ćemo kreativna riješenja. Stabilnost Hrvatske je na prvom mjestu, svi će morati saslušati i drugu stranu te procijeniti do koje točke mogu ići u kompromisima', rekao je Jandroković. Kaže i da neće biti potrebno deratificirati dijelove Istanbulske konvencije jer da je Sabor kroz interpretativnu izjavu otklonio ono što DP-u smeta.

'Jasno smo kazali kako bilo što u vezi rodne ideologije nama nije prihvatiljivo i to je odbijeno interpretativnom izjavom', rekao je Jandroković. Komentirao je i previranja u Mostu, u kojem, čini se, situacija nije baš stabilna.

'Nema precizne informacije. Vidio sam da je došlo do nekog raskola ili mogućeg raskola. Ne iznenađuje me to s obizorm na način na koji su funkcionirali. Puno je ega na malom prostoru', zaključio je Jandroković.