kontroverzna osoba

Monarsi iz čitave Europe stižu na sprovod bivšeg kralja Konstantina II.

16.01.2023 u 10:36

Bionic
Reading

Monarsi iz čitave Europe stižu u ponedjeljak u Atenu, gdje će oko podneva sudjelovati na pokopu, bez državnih počasti, posljednjeg grčkog kralja Konstantina II. koji je umro u utorak u 82. godini, a bio je kontroverzna osoba u novijoj grčkoj povijesti

U katedrali Navještenja u Ateni (ili Metropolitanskoj), posljednju počast bivšem grčkom kralju odaju kraljevi i kraljice Španjolske, Švedske, Danske, Nizozemske, Belgije, monegaški princ Albert II., norveški prijestolonasljednik i veliki vojvoda luksemburški.

Britansku kraljevsku obitelj zastupa princeza Ana, sestra Karla III., koji su Konstantinovi rođaci, priopćila je u petak Buckinghamska palača.

Grčki mediji su se proteklog vikenda pitali hoće li na ukop doći princ William, kumče bivšeg grčkog kralja, ali nisu dobili odgovor.

Bivša španjolska kraljica Sofija, Konstantinova sestra i njezin suprug Juan Carlos najavili su svoj dolazak.

U ponedjeljak od ranog jutra stotine ljudi su u redu čekale ispred katedrale kako bi se poklonile pred odrom prekrivenim plavo-bijelom tkaninom, u grčkim nacionalnim bojama.

Lijes je bio izložen do 9.00 sati po srednjoeuropskom vremenu u kapeli uz katedralu, a promet na prilazima katedrali bio je zatvoren.

Na ukopu se očekuje 187 uzvanika.

Velika većina stanovnika Grčke ne osjeća nikakvu nostalgiju za bivšim kraljem, potomkom kraljevske obitelji Schleswig-Holstein-Gluecksburg koji je umro u utorak i privatnoj bolnici u Ateni nakon moždanog udara.

Dan nakon njegove smrti, premijer Kyriakos Mitsotakis objavio da će Konstantinov pokop biti privatan.

Ni premijer ni predsjednica Katerina Sakellaropoulou neće doći na pokop koji je izgubio tron 1974. godine kada je ponovno uspostavljena republika nakon razdoblja vojne diktature (1967-1974).

Na referendumu koji je nakon pada hunte 1974. raspisala vlada nacionalnog jedinstva na čelu s Konstantinom Karamanlisom, Grci su po drugi put odbacili monarhiju, čime je Konstantin postao posljednji kralj Grčke. Kasnije mu je Atena oduzela državljanstvo.

Godine 2002. on i ostali članovi obitelji dobili su odštetu od 13,7 milijuna eura za bivšu imovinu u Grčkoj koja uključuje imanje Tatoj sjeverno od Atene, koje se trenutačno obnavlja, te vilu na Krfu.

Sa suprugom, grčkom kraljicom Anom-Marijom, bivši kralj, jedriličar čiji je tim osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1960., imao je petero djece.

U svom posljednjem javnom pojavljivanju u središtu Atene prošle godine, bivši kralj viđen je u invalidskim kolicima, u društvu svoje sestre, bivše španjolske kraljice Sofije i ostalih članova obitelji.

Zbog kroničnih problema sa srcem i kretanjem, zdravstveno stanje bivšeg kralja se pogoršalo te je posljednjih mjeseci nekoliko puta bio hospitaliziran.

Nakon pravoslavne liturgije bit će pokopan kao i svaki drugi građanin u nekadašnjoj kraljevskoj rezidenciji u Tatoju, gdje počiva većina članova kraljevske obitelji.

Smrt bivšeg monarha koji je četrdesetak godina živio u izgnanstvu, oživila je grčke traume u vezi s njegovom ulogom u vojnoj diktaturi (1967.-1974.).