nove provokacije

Moldavija prosvjeduje Rusiji zbog otvorenih birališta u Pridnjestrovlju

12.03.2024 u 16:55

Bionic
Reading

Moldavija je priopćila da je uputila službeni prosvjed ruskom veleposlaniku u Kišinjevu zbog odluke da se otvore biračka mjesta za predsjedničke izbore u Rusiji u odcijepljenoj moldavskoj regiji Pridnjestrovlje.

Ruski veleposlanik Oleg Vasnecov pozvan je u utorak, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova na društvenim mrežama.

Ministarstvo je prethodno dogovorilo jedno biračko mjesto u glavnom gradu Moldavije Kišinjevu za izbore planirane od petka do nedjelje, ali Moskva umjesto toga namjerava otvoriti šest u odcijepljenom Pridnjestrovlju.

"Tom se akcijom krši međunarodno pravo, potkopavajući suverenitet i teritorijalni integritet Moldavije", dodalo je ministarstvo.

Vasnecov je rekao novinarima da je prosvjed ministarstva "neutemeljen", dodajući da više biračkih mjesta ima cilj osigurati sudjelovanje ruskih građana na izborima.

Vlasti Pridnjestrovlja, separatističke moldavske proruske regije, usvojile su krajem veljače službenu deklaraciju kojom zahtijevaju "zaštitu" Rusije zbog "društvenog i ekonomskog pritiska" moldavske vlade. 

Pridnjestrovlje, uzak pojas zemlje između Moldavije i Ukrajine, ne priznaje središnju moldavsku vlast nakon kratkog rata 1992. godine. Po službenim podacima, Rusija ondje još uvijek ima 1500 vojnika u navodnoj mirovnoj misiji.