IRANSKI PREDSJEDNIK

'Moja vlada neće nikada razviti nuklearno oružje'

19.09.2013 u 11:14

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je kako njegova vlada neće nikada razviti nuklearno oružje te kako ima potpune ovlasti za pregovore o nuklearnom dogovoru sa Zapadom, izvijestio je NBC News, a prenosi Al Jazeera Balkans

Govoreći ovoj američkoj televizijskoj mreži u svom predsjedničkom uredu u Teheranu, Rohani je također rekao kako je ton pisma koje je primio od američkog predsjednika Baracka Obame, u njihovoj razmjeni poruka, bio 'pozitivan i konstruktivan'.

'To mogu biti suptilni i mali koraci za veoma važnu budućnost', kazao je Rohani u još jednom znaku da možda nastoji raditi na zatopljivanju odnosa između Irana i Zapada nakon godina njihova spora oko nuklearnog programa Teherana.

Obama je poručio u pismu iranskom predsjedniku da je SAD spreman za rješavanje nuklearnog spora s Iranom na način koji omogućuje Teheranu da pokaže kako ne pokušava proizvesti nuklearno oružje, objavila je ranije Bijela kuća.

SAD želi omogućiti Iranu 'da pokaže kako njegov nuklearni program ima isključivo miroljubive svrhe', rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

'U pismu je također istaknuta potreba da se hitno djeluje, jer, kao što smo oduvijek govorili, prilika za diplomatsko rješenje je tu, ali neće to biti beskonačno', dodao je Carney.

Komentari Bijele kuće još su jedan znak potencijalnog odmrzavanja odnosa SAD-a i Irana vezano za dugogodišnji nuklearni spor.

Hamnei: Potrebna fleksibilnost

SAD i saveznici uveli su sankcije Iranu kako bi zaustavili razvoj kapaciteta za, kako tvrde, proizvodnju nuklearnog oružja, no Iran već dugo navodi da program ima isključivo civilnu namjenu.

Iranski vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei izjavio je u utorak da je fleksibilnost ponekad potrebna u diplomaciji, kao i to da su njegovi pregovarači spremni za nove razgovore o iranskom nuklearnom programu.

Hamnei je izjavu dao državnoj televiziji dan nakon što je Rouhani rekao da će pokazati fleksibilnost u obnovljenim pregovorima s velikim silama.

'Herojska fleksibilnost ponekad je vrlo korisna i potrebna, ali uz poštovanje glavnih uvjeta. Hrvač ponekad pokazuje fleksibilnost iz tehničkih razloga, ali ne zaboravlja na svog protivnika i svoje ciljeve', rekao je Hamnei pripadnicima elitne Revolucionarne garde.