robert golob

Mogući pobjednik slovenskih izbora zbog koronavirusa ne može na biralište u nedjelju

20.04.2022 u 19:33

Bionic
Reading

Jedan od potencijalnih kandidata za mjesto predsjednika nove slovenske vlade neće zbog zaraze koronavirusom sudjelovati u završnim danima kampanje za parlamentarne izbore u nedjelju, a zbog izolacije će umjesto na biračkom mjestu glasovati putem pošte

Stranka Pokret Sloboda koja je formirana početkom godine, a vodi je menadžer Robert Golob, potvrdila je u srijedu da se je njihov predsjednik zbog zaraze koronavirusom još u ponedjeljak prijavio državnom izbornom povjerenstvu za glasovanje putem pošte.

Golob je u ponedjeljak objavio da je samotestiranjem otkrio zarazu i da ima blage simptome, a infekcija je naknadno potvrđena i službenim testom.

Zbog propisa o sedmodnevnoj izolaciji u slučaju zaraze, Golob neće moći sudjelovati u predizbornim političkim TV sučeljavanjima i nastupima u živo pred biračima, niti se obratiti iz izbornog stožera svojim simpatizerima i glasačima nakon objave rezultata u izbornoj noći, osim preko Skypea i video objava.

Njegova je stranka objavila da će ga u zadnjim suočavanjima do petka u ponoć, kad započinje predizborna šutnja, zamijeniti drugi vodeći članovi stranke i kandidati Pokreta Sloboda za novi sastav parlamenta.

Predizborne ankete najavljivale su zadnjih tjedana vrlo tijesnu borbu Golobove stranke i Slovenske demokratske stranke (SDS) sadašnjeg premijera Janeza Janše u utrci za dobivanje relativne većine u novom parlamentu.

Svaka od njih mogla bi dobiti između 25 i 30 zastupnika u Državnom zboru koji sastavlja 90 zastupnika, s time da Golob ima veći koalicijski potencijal za sastavljanje nove vlade sa strankama ljevice, proizlazi iz dosadašnjih predizbornih anketa.