DUKAT: UGOŽAVAJU NAM POSLOVANJE

Mljekari prosvjeduju već osmi dan

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.02.2012 13:03
  • Objavljeno 21.02.2012 u 12:52
mljekari prosvjed

mljekari prosvjed

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

Proizvođači mlijeka nastavljaju s iskazivanjem nezadovoljstva smanjenjem otkupne cijene mlijeka na 2,30 kuna te i dalje prosvjeduju, osmi dan zaredom, ispred Dukata u Zagrebu i Sirele u Bjelovaru, a prosvjed se širi i na druga mjesta u Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) rekao je jutros kako su dobili poziv na sutrašnji sastanak Savjeta za mlijeko, ali napominje kako ne odustaju od svojih zahtjeva te traže postizanje tripartitnog dogovora o otkupnoj cijeni mlijeka između proizvođača, prerađivača i Ministarstva poljoprivrede, te otkupnu cijenu mlijeka kao prosjek zemalja EU.

Dukat: Prosvjedi poremetili poslovanje

Poslovni sustav Dukata je razdoblju od 14. do 17. veljače, uslijed blokada prometnica i poslovnog sustava, pretrpio velike poremećaje u poslovanju, i to u sustavu otkupa mlijeka, logistike i prodaje, čije posljedice se još uvijek analiziraju i kvantificiraju.
Odgovorili su to iz Dukata na upit Zagrebačke burze vezano uz medijske napise o utjecaju prosvjeda proizvođača mlijeka na poslovanje Dukata.
U odgovoru na upit, objavljenom na web stranicama Zagrebačke burze, iz Dukata navode da se u segmentu otkupa mlijeka šteta odnosi na velike količine neotkupljenog mlijeka, što već sada ima izravnog utjecaja na nižu proizvodnju, a time i na ostale segmente ukupnog poslovnog procesa.
'Ova poslovna šteta izravno se pripisuje nelegitimnim i nezakonitim prosvjedima dijela proizvođača mlijeka', kažu iz Dukata dodajući da će o potpunom i točnom iznosu štete, poslovna i opća javnost biti pravodobno obaviještena.

Rešetar kaže kako imaju maksimalnu podršku poljoprivrednika jer o njihovoj proizvodnji ovisi i ratarska proizvodnja te kako se broj prosvjednih punktova povećava.

I iz Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije također su potvrdili su da su dobili poziv na sutrašnji sastanak.

No, napominju da iako su do sada članovi Udruge bili za mirne pregovore, ako se na sutrašnjem sastanku ne postigne dugotrajni sporazum oko otkupne cijene, spremni su podići sve proizvođače mlijeka Osječko-baranjske županije kako bi se pridružili već postojećim prosvjedima i kako bi legalnim putem došli sa velikim brojem traktora pred Ministrstvo poljoprivrede.

Mljekare, okupljene u Gospodarskom interesnom udruženju ‘Croatiastočar’, jučer su izvijestile kako su spremne predložiti europsku otkupnu cijenu mlijeka, odnosno kako je mljekarska industrija spremna podržati otkupnu cijenu mlijeka kao prosjek zemalja Europske unije, najvećih izvoznica gotovih mliječnih proizvoda u Hrvatsku

Pritom su istaknuli da će otkupnu cijenu za veljaču sve mljekare obračunati kao za siječanj, dok će se mlijeko otkupljeno od ožujka obračunavati prema novom europskom modelu koji bi bio usuglašen sa udrugama proizvođača mlijeka.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sinoć je za HTV ponovio kako Ministarstvo poljoprivrede ne može odrediti i pregovarati o cijeni mlijeka, naglasivši da je ministarstvo ‘regulativni čimbenik, netko tko je moderator i pomaže zaštititi primarnu proizvodnju i mljekare, ali ne na način da se uništi prerađivačka industrija’.

Izrazio je nadu da će na sastanku najavljenom za 22. veljače proizvođači mlijeka i mljekare usuglasiti svoje stavove, istaknuvši da je svaka radikalizacija nepotrebna.

‘Savjet za praćenje stanja u mljekarstvu, proizvodnji i preradi mlijeka je u srijedu, u 11 sati. Na njemu će sjesti i proizvođači i mljekare i nadam se usuglasiti svoje stavove’, rekao je Jakovina dodajući da su dvije strane ‘vrlo blizu tome’.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi