'VJERONAUK VAN IZ ŠKOLA'

Mladi HNS-a traže raskidanje 'Vatikanskih ugovora'!

02.12.2012 u 15:57

Bionic
Reading

Mladi Hrvatske narodne stranke (HNS) predstavili su danas u Rijeci knjižicu sa svojim temeljnim stajalištima, od kojih su posebno istaknuli zahtjev za raskidanjem ugovora Republike Hrvatske sa Svetom Stolicom i prestankom proračunskog financiranja vjerskih zajednica

Predsjednik Mladih HNS-a Zvonimir Klobučar ustvrdio je na konferenciji za novinare, kako se taj novac mogao bolje iskoristiti, primjerice za financiranje škola i dječjih vrtića.

Istaknuo je da ‘Mladi HNS nemaju ništa protiv niti jedne vjere kao takve’, već samo žele ukazati na problem izdvajanja za vjerske zajednice.

Smatraju da se vjeronauk treba održavati u vjerskim zajednicama, a ne u školama, te da vjerska obilježja treba ukloniti iz javnih ustanova.

Saborska zastupnica HNS-a Nada Turina Đurić kazala je da knjižica Mladih HNS-a otvara javne rasprave o ‘važnim tabu temama’, koje često izazivaju burne rasprave, pa i niske strasti.

U knjižici Mladih HNS-ovaca su veliki iskoraci u razmišljanjima i u odnosu na službene stranačke programe, kazala je dodavši kako Mladi HNS-a ‘imaju našu podršku, a stranci nikada nije padalo na pamet da ih ograniči u razmišljanjima koja su predočena u knjižici.’

Na novinarsko pitanje kako stajališta Mladih HNS-ovaca o uklanjanju vjeronauka iz škola korespondiraju s programom HNS-a i radom vladajuće Kukuriku koalicije, saborska zastupnica Nada Turina Đurić odgovorila je kako nemaju velike veze s radom koalicijske Vlade, a da je u programu HNS-a odvojenost crkve od države.

Ocijenila je kako je riječ o složenoj proceduri te ustvrdila da ‘ako bi Crkva i država svoje putove stavile u paralelni sustav, a ne u sustav u kojem se isprepliću, onda bi trebalo doći do revizije ugovora s Vatikanom.’

Dodala je da bi za to trebao konsenzus svih političkih stranaka, kako u HNS-u ‘nisu sigurni da je to u sadašnjem političkom prostoru realno’, ali da treba otvarati dijalog i informirati građane.

Govoreći o financiranju vjerskih zajednica navela je da u razvijenim zemljama postoje modeli po kojima svatko odlučuje hoće li i koju crkvu financirati.