URUČENE NAGRADE HND-A

Mladen Stubljar novinar godine

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.05.2009 14:26
  • Objavljeno 07.05.2009 u 14:26
Mladen Stubljar

Mladen Stubljar

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Elvir Tabaković

Novinar Hrvatske televizije (HTV) Mladen Stubljar proglašen je danas novinarom 2008. godine, nakon što je za njega glasovalo više članova Hrvatskog novinarskog društva (HND) nego za Dušana Miljuša iz Jutarnjeg lista. Za Stubljara je glasovalo 385 članova HND-a, dok je Miljuš dobio 340 glasova. Za novinara godine glasovalo je ukupno 912 novinara, no 187 listića bilo je nevažećih

ZAGREB - U obrazloženju Ocjenjivačkog suda koji je nominirao dvojicu kandidata navodi se da je Stubljar, reporter i suurednik svake pete poljoprivredne emisije i negdašnji voditelj i urednik Dnevnika, jedan je od rijetkih koji ne živi na staroj slavi nego s terena svakoga tjedna donosi zanimljive reportaže.

'Radom u Plodovima zemlje profilirao se kao vrsni poznavatelj ribarskih, maslinarskih i vinarskih tema, a svojim često osebujnim novinarskim stilom postigao je da te teme na najbolji mogući način korespondiraju s gledateljima. Mladen Stubljar je sigurno i jedan od najzaslužnijih za iznimnu gledanost emisije Plodovi zemlje, druge najgledanije emisije svih televizija u Hrvatskoj', navodi se u obrazloženju.

HND-ova nagrada za životno djelo Otokar Keršovani dodijeljena je Zvonimiru Milčecu, rekorderu po dužini i količini pisanja kolumni, podlistaka i feljtona o Zagrebu, autoru tridesetak knjiga te dviju monografija.

Nagradu Marija Jurić-Zagorka za pisano novinarstvo predsjednik HND-a Zdenko Duka uručio je ekonomskom kolumnistu Novog lista Ivi Jakovljeviću, a istoimenu nagradu za televizijsko novinarstvo Andreji Arežini-Grgičević za priloge objavljene u emisiji DOSSIER HR.

Priznanje za novinsku fotografiju Nikša Antonini dodijeljeno je Goranu Šebeliću za seriju fotografija objavljenih u Jutarnjem listu, Slobodnoj Dalmaciji i na Net.hr-u, dok je nagrada za snimateljski prilog na televiziji Žarko Kaić dobio Damir Bednjanec za reportažu Winnetou živi, objavljenu u HTV-ovoj emisiji Alpe-Dunav-Jadran.

Serijom istraživačkih članaka u tjedniku Globus o izboru sudaca Ustavnog suda Slavica Lukić zaslužila je nagradu Marija Jurić-Zagorka za istraživačko novinarstvo.

Nagrada za radijsko novinarstvo ove godine nije dodijeljena jer, po jednoglasnoj odluci povjerenstva, niti jedan od desetak prijavljenih radova nije bio iznad redovnih standarda.

U velikoj dvorani HND-a dodijeljene su i nagrade 'Robert Schuman' za najbolje radove u praćenju pitanja Europske unije i podizanju svijesti javnosti o putu Hrvatske u EU.

Šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert nagrade je uručio Ladi Stipić Niseteo za pisano novinarstvo, Goranu Vežiću za radijsko i Silvani Skočajić za televizijsko novinarstvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!