NJEMAČKI SUD PRESUDIO

Mlade muslimanke moraju u školi na bazen s dečkima

12.09.2013 u 16:11

Bionic
Reading

Njemački savezni sud odlučio je da djevojčice moraju sudjelovati u nastavi plivanja s dječacima, bez obzira na moguće zadrške potaknute vjerskim uvjerenjima. Kao rješenje za probleme oko odijevanja suci su izdvojili tzv. burkini, odnosno kupaći kostim koji pokriva manje-više cijelo žensko tijelo

Njemački savezni sud jučer je konačno presudio u slučaju koji je već dulje vrijeme izazivao pažnju tamošnje javnosti. Naime, roditelji 13-godišnje djevojčice islamske vjeroispovijesti nisu htjeli da im kći sudjeluje u nastavi plivanja s dječacima, zbog čega su tužili školu. Na kraju je sud odlučio da djevojčice koje su ujedno i muslimanke moraju ići na nastavu plivanja s dječacima, kako i predviđa službeni plan i program te da pritom mogu nositi tzv. burkinije, kako bi se poštovala vjerska pravila islama o odijevanju žena.

Time je završena dvogodišnja sudska bitka između roditelja 13-godišnjakinje, koji su inače porijeklom iz Maroka, i osnovne škole u Frankfurtu koju djevojčica pohađa. Riječ je o odličnoj učenici koja je pod utjecajem roditelja prestala ići na tjelesni odgoj, što je rezultiralo time da na polugodištu ima negativnu ocjenu, dok je na kraju godina uspjela dobiti dovoljan, s obzirom na to da se nastava tjelesnog s plivanja pomaknula na područje gimnastike.

Savezni sud iz Leipziga, javlja Der Spiegel, odbacio je argumente po kojima djevojčica iz vjerskih razloga ne bi smjela gledati svoje muške kolege iz razreda u kupaćim gaćama. U Njemačkoj inače živi oko četiri milijuna muslimana te je postalo uobičajeno vidjeti djevojke u tzv. burkinijima na bazenima. Riječ je o kupaćem kostimu koji pokriva sve osim lica, šaka i stopala, a izrađen je od posebnog materijala koji i kada je mokar ne prijanja uz tijelo.