KASAM SULEJMANI

Misteriozni Iranac koji je zaludio Putina i spasio Asada

10.10.2015 u 20:46

Bionic
Reading

Iran, točnije, moćni general Kasam Sulejmani, zapovjednik specijalne postrojbe Kuds (Jeruzalem), odigrao je ključnu ulogu u nagovaranju ruskog predsjednika Vladimira Putina da se uključi u rat u Siriji kako bi zaštitili zajedničkog saveznika Bašara al-Asada od konačnog pada. Zračni napadi dio su šire strategije dogovorene između Irana i Sirije

U posljednje vrijeme vojska odana Bašaru al-Asadu počela je gubiti dah i doživjela je niz poraza koji su dali naslutiti da je konačni pad režima blizu. Asad je i sam priznao da se njegova vojska suočava s kroničnim nedostatkom ljudstva. Tome je razlog prvenstveno taj što okosnicu vojske čine alaviti, pripadnici šijitske manjine u Siriji. Pripadnik alavitske manjine je, naravno, i još uvijek aktualni sirijski predsjednik Bašar al-Asad. Negativan trend je trebalo zaustaviti pa je glavnu ulogu ponovno preuzeo Sulejmani.

Iranski general je aktivno angažiran na spašavanju sirijskog režima gotovo od samog početka rata. Tada je uspješno povezao konce vojske u rasulu. Asadova vojska tada se suočavala s velikim valom dezerterstva i linije zapovijedanja potpuno su se bile pogubile. Sulejmani je uspio iznova formirati linije komunikacije i utvrditi crte obrane. Uspješno je zaustavio početni pobunjenički pobjednički zanos, a Asad je prešao u kontranapad. Pobuna se uskoro pretvorila u dugogodišnji krvavi rat.

Sada Sulejmani ponovo spašava šijitsku vlast nad Sirijom ili barem nad dijelom nad kojim još uvijek imaju kontrolu. Porazi na terenu doveli su pobunjenike pred vrata Latakije, alavitskog uporišta na Sredozemlju. Teritorij polagano gube i na području Damaska, Alepa, a iz pokrajine Idlib su u potpunosti istjerani. Budući da Rusija u alavitskom Tartusu, čija pokrajina graniči s Latakijom, ima svoju vojnu bazu, došlo je vrijeme da se ona efikasnije iskoristi, ali i zaštiti. Starog saveznika iz vremena Hladnog rata Rusija je do početka zračnih napada dugo branila diplomatski i logistički, ali došao je trenutak da se učini i korak više, dogovarao se vojni angažman.

Kao posebni izaslanik vrhovnog ajatolaha Alija Hamneija, pod čijom je izravnom kontrolom Kuds, Sulejmani je tijekom srpnja bio u Moskvi, piše Reuters, i pred Putinom rastvorio kartu Sirije na kojoj je objasnio plan pretvaranja poraza u pobjedu. 'Rusi su bili vrlo uznemireni jer su bili svjesni da im događaji na terenu ne idu u prilog. Opstojnost režima je ugrožena. Iranci su ih uvjerili da još uvijek postoji prilika da se povrati inicijativa. Uloga Sulejmanija bila je uvjeriti Ruse da još uvijek drže sve karte u svojim rukama', kazao je neimenovani izvor za Reuters.

Nakon nekoliko mjeseci dogovaranja stvoren je plan da se Rusi u rat uključe zračnom kampanjom kojom će udarati po Asadovim neprijateljima i podupirati iranske, sirijske i libanonske vojnike iz Hezbolaha na terenu. Iran je obećao 20 tisuća dobrovoljaca na tlu, u što je uračunao i oko pet tisuća pripadnika libanonskog Hezbolaha, njihove podružnice u toj zemlji. Upravo bi padom Asada u sunitske ruke veze između Hezbolha i Teherana bile ako ne u potpunosti presječene, onda sigurno znatno otežane, što je Iranu iznimno važno. O velikom angažmanu Irana u Siriji govori i informacija o pogibiji general Hoseina Hamedanija u petak u okolici Alepa. Hamedani je bio zamjenik Sulejmanija u Kudsu. 

Kasam Sulejmani ili zapovjednik iz sjene, kako mu tepaju zapadni mediji, arhitekt je jednog od najvećih poraza Islamske države od njezina nastanka. Naravno, riječ je o povratku Tikrita pod kontrolu iračkih vlasti. Presudnu prevagu u bici za Tikrit izvojevale su šijitske iračke milicije koje se nalaze pod izravnom kontrolom Kudsa.


Sulejmani je zapovjednik postrojbe Kuds, ogranka Revolucionarne garde za djelovanje u inozemstvu, već 17 godina. U opisu posla Kudsa nalazi se obavještajni rad, vojne specijalne operacije, kao i politička akcija kada je to nužno da bi se zaštitila Islamska republika. Kao zapovjednik Kudsa odgovara izravno vrhovnom ajatolahu Aliju Hamneiju. Od dolaska na čelo te postrojbe, krajem devedesetih, Sulejmani je o sebi uspio izgraditi mit kao vještom operativcu čije se ime izgovara sa strahopoštovanjem.

Sulejmani je jedan od prvoboraca islamske revolucije koji je aktivno sudjelovao u rušenju šaha, siromašnog je porijekla pa se kroz vojnu hijerarhiju probijao hrabrošću i odvažnošću, posebno tijekom krvavog iračko-iranskog rata. Kuds je danas organizacija čiji agenti su razasuti po svijetu gdje štite interese Islamske Republike. Iranskim novcem financiraju se šijitski borci od Afganistana preko Jemena do Libanona, ali i sunitski Hamas u Gazi. Budući da ime postrojbe u prijevodi znači Jeruzalem, krajnji cilj Islamske Republike je povratak toga grada u muslimanske ruke i uništenje Izraela.