NIZ UBOJSTAVA 'IZ ČASTI'?

Misteriozna samoubojstva mladih žena u Turskoj

29.08.2011 u 14:02

Bionic
Reading

Devet djevojaka i mladih žena navodno je počinilo samoubojstvo u samo deset dana ovoga mjeseca u provinciji Batman u Turskoj. Ženski aktivisti za ljudska prava smatraju da se u nekim slučajevima radi o 'ubojstvu iz časti', a ne samoubojstvu, javlja Die Welt

Batman, pokrajina u istočnom dijelu Turske, s istoimenim glavnim gradom, poznata je po posebno visokoj stopi samoubojstava, osobito među mladim ženama. Barem se tako čini. Ženske organizacije, međutim, tvrde da se u mnogim slučajevima smrti ne radi o samobojstvima, nego o 'ubojstvima iz časti', piše njemački Die Welt

Milliyet, turski list, javio je da se u roku od samo 10 dana dogodilo devet samoubojstava. Prošli tjedan je pronađena obješena jedanaestogodišnja djevojčica, no postavlja se pitanje kako se ona sama objesila te postoje sumnje da joj je netko 'pomogao' u tome.

Stopa samoubojstva u ovoj turskoj regiji znatno se razlikuje od državnog prosjeka. Iako je prosječna stopa samoubojstava u Turskoj značajno porasla u zadnjih deset godina (2,5 do četiri na svakih 100.000 stanovnika), još je uvijek vrlo niska u usporedbi s većinom zapadnih zemalja (u Njemačkoj je, primjera radi, stopa samoubojstva 15 na 100.000 stanovnika ). Većina ostalih muslimanskih zemalja ima sličnu statistiku kao i Turska.

No, u jugoistočnom dijelu Turske stopa je dva puta veća od nacionalnog prosjeka. Dok je obično više muškaraca koji počine samoubojstvo od žena, u Batmanu je omjer suprotan. Prosječna dob tih žena je svega 20,7 godina. Usporedbe radi, u zapadnim zemljama većina žena koje počine samoubojstvo starije su od 45 godina.

Aktivistkinja za ženska prava, Hülya Gülbahar, uvjerena je da se zapravo radi o ubojstvima. Turska vlada poduzela je niz koraka u posljednjih deset godina kako bi smanjila broj 'ubojstva iz časti', uključujući i teže kazne ili nepriznavanje olakotnih okolnosti kao što je 'provokacija' od strane žrtve. Ali to strože kažnjavanje, Gülbahar vjeruje, pomaže objasniti zašto se više takvih ubojstava prikazuje kao 'samoubojstva', piše Die Welt

U nekim slučajevima, Gülbahar tvrdi, žrtva je nagovorena da počini samoubojstvo 'ako voli svoju obitelj' jer ona mora umrijeti u svakom slučaju i,  ako se ubije, to znači da će njezin siromašni otac ili brat biti pošteđeni dugoročne zatvorske kazne. U drugim slučajevima, obitelj će žrtvu jednostavno - baciti kroz prozor.

Međutim, kaže Hatice Yilmaz iz vijeća za ženska prava u Batmanu, mnoge žene u Turskoj su žrtve obiteljskog nasilja, a ponekad ih to navede na samoubojstvo.