ASTRONOMI ZBUNJENI

Misterij 'vanzemaljske megastrukture' postao još čudniji

09.08.2016 u 12:08

Bionic
Reading

Zvijezda imena KIC 8462852 u zviježđu Labuda ne prestaje fascinirati astronome, ali i zaljubljenike u znanost općenito. Naime, prošle godine u sustavu te zvijezde zabilježen je krajnje neobičan signal, koji je toliko čudan da zasad sva raspoloživa prirodna tumačenja takvog signala nisu zadovoljavajuća, pa stoga kruže špekulacije o mogućem vanzemaljskom objašnjenju te bizarne pojave. O čemu se točno radi i zašto se misterij ovih dana dodatno produbio?

Zvijezda KIC 8462852, udaljena od Zemlje oko 1.400 svjetlosnih godina, prošle je jeseni dospjela u sve svjetske medije nakon što je Jason Wright, astronom s američkog Sveučilišta Penn State sugerirao da bi jedno od mogućih objašnjenja višegodišnjeg i zasad neobjašnjivog zatamnjenja te zvijezde mogla biti vanzemaljska megastruktura koju neka nama nepoznata civilizacija gradi oko te zvijezde. Iako se, naravno, i dalje radi o objašnjenju koje graniči sa znanstvenom fantastikom, i dalje ga se ne može isključiti jer sva ostala prirodna objašnjenja zasad nisu zadovoljavajuća.

Podsjetimo, signal je otkrio svemirski teleskop Kepler lansiran 2009. s misijom da pronalazi vanzemaljske planete na temelju pada u snazi zračenja zvijezda tijekom tranzita njihovih planeta. Tranzit je prolazak planeta između matične zvijezde i promatrača. Tijekom njega planet će prekriti djelić površine zvijezde pa će se njezin sjaj malo smanjiti. Ovakvi tranziti događaju se u pravilnim intervalima kako planet obilazi oko svoje zvijezde.

Kepler uvijek prati više tranzita kako bi potvrdio otkriće planeta. Na taj način do sada je otkrio više od 2.000 egzoplaneta. Mjerenjem trajanja tranzita određuje se orbita planeta, a mjerenjem pada u sjaju njegova veličina. Padovi sjaja redovno su vrlo mali, obično se uspoređuju s prelaskom mušice ispred farova automobila, jer čak i golemi planeti poput Jupitera, kada sustav gledamo iz velike daljine, zaklanjaju tek izuzetno mali dio površine zvijezda. No u slučaju KIC 8462852 signal nije ni pravilan ni slab. Naprotiv, iznimno je jak i nepravilan.

Astronomi su, u skladu s filozofskim principom Okamove britve, ponudili nekoliko mogućih prirodnih objašnjenja, o kojima više možete čitati ovdje , ali podrobnija analiza i dodatna opažanja pokazala su da nijedno od tih rješenja nije niti uobičajeno niti naročito vjerojatno.

No, ovih dana svjetlo dana ugledao je novi znanstveni rad o sustavu KIC 8462852, koji je dodatno produbio misterij te zvijezde i njezinog nepravilnog sjaja. U njemu astronomi Ben Montet s Caltecha i Joshua Simon s instituta Carnegie opisuju rezultate fotometrijske analize dotične zvijezde. Montet i Simon su analizom zračenja koje dolazi sa zvijezde KIC 8462852 otkrili nešto vrlo neobično: Ne samo da svjetlosno zračenje te zvijezde povremeno padne za nevjerojatnih 20 posto, nego je ukupni sjaj zvijezde u kontinuiranom padu posljednje četiri godine i to za čak 3,5 posto. Usput, nijedna zvijezda u blizini zvijezde KIC 8462852 nije pokazala ni natruhe takvog dramatičnog ponašanja.

'Ono što me najviše iznenadilo je koliko je pad brz i nelinearan', izjavio je Montet komentirajući rezultate fotometrijske analize, pa dodao: 'Proveli smo dugo vremena pokušavajući uvjeriti same sebe da ovo nije stvarno, ali nismo uspjeli u tome.'

Zbog nedostatka adekvatnog prirodnog objašnjenja neobičnog i jakog zatamnjenja zvijezde KIC 8462852, astronomi širom svijeta pripremaju se na detaljno i dugotrajno promatranje te zvijezde koje bi konačno trebalo dati konkretne odgovore na taj svemirski misterij.