ANIČIĆEV PUN KUFER

'Mislio sam da krijumčarim novac, a ne kokain'

24.05.2013 u 18:37

Bionic
Reading

Glavi osumnjičenik za krijumčarenje kokaina privatnim zrakoplovima s Kariba u Europu, Miroslav Aničić, kazao je u svojoj obrani kako je bio uvjeren da je u kuferima pronađenima u njegovu automobilu 10 milijuna dolara, a ne 'bijeli prah' zbog kojega je uhićen zajedno s djevojkom

Aničić je, naime, ponovio priču da ga je na prebacivanje gotovine privatnim zrakoplovima natjerala grupa iz Dominikanske Republike, smatrajući ga odgovornim za gubitak četiri milijuna kanadskih dolara koje su navodno uložili u Hrvatsku kreditnu zadrugu u Torontu.

'Da sam znao da je u kuferima droga, a ne novac nikada ne bih na to pristao', kazao je Aničić. Pojasnio je da su kuferi bili zaključani te da ih je i policija morala otvoriti na silu.

Aničić je ranije, kao i ostali optuženici kazao da se ne osjeća krivim za ništa što mu se stavlja na teret. Njegova je obrana, pak, tvrdila da je optužnica proizašla iz međunarodne policijske akcije 'Spider web' (Paukova mreža) nedorečena, iako se navodni pokretač krijumčarskog lanca na optuženičkoj klupi našao nakon što je u njegovu automobilu u Austriji pronađeno više od 100 kilograma "bijelog praha".

USKOK, međutim, tvrdi da su se optuženici pod Aničićevim vodstvom okupili u 'dobro organiziranu kriminalnu skupinu' koja je unajmljenim zrakoplovima s Kariba uspjela u Europu dopremiti gotovo 180 kilograma kokaina.

S kolumbijskim partnerima Aničićeva je skupina, tvrde u USKOK-u, planirala prokrijumčariti još nekoliko pošiljki od po 150 do 200 kilograma kokaina. No, dogovor nije realiziran zbog policijske akcije tijekom koje su, u travnju prošle godine, Aničić i kanadska Hrvatica Marina Gašpar uhićeni u Austriji s mercedesom punim kokaina, a u Sloveniji njihova 'prethodnica'.