SINDIKAT UMIROVLJENIKA

'Mirovinski sustav je totalno poremećen'

19.07.2010 u 14:31

Bionic
Reading

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) danas je u pismu Vladi pozdravio njezinu odluku da prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju ne upućuje na ljetno saborsko zasjedanje, već to odgodi za jesen, što će, vjeruju u sindikatu, omogućiti ugradnju u zakon kvalitetnijih i na sindikalnim prijedlozima zasnovanih rješenja

SUH u priopćenju ocjenjuje da je postojeći mirovinski sustav 'totalno poremećen' i da je stvorio velike razlike u ostvarivanju prava među umirovljenicima, te Vladi predlažu da, prije upućivanja zakonskih izmjena u parlament, obave široke konzultacije sa socijalnim partnerima i udrugama umirovljenika.

Vladu pozivaju i da vodi računa o redovitoj naplati doprinosa te pooštravanju kazni za izbjegavanje plaćanja doprinosa, o ukidanju najviše osnovice za naplatu doprinosa, utvrđivanju najniže osnovice za uplatu doprinosa u iznosu minimalne plaće, podvođenju svih tzv. povlaštenih mirovina pod opće propise, analizi svih potkategorija 'posebnih mirovina'.

SUH od vlade traži i da provede analizu invalidskih mirovina, da sve naknade za opće društvene zasluge koje nemaju karakter zaposlenja u potpunosti odvoji od mirovina te im odredi odgovarajući naziv, a statusne povlastice ili povlastice zbog otegotnih uvjeta rada, veže za vrijeme provedeno na radu.

Traže i da se razmotri objedinjavanje Regosa i Zavoda za mirovinsko osiguranje, radi smanjivanja troškova upravljanja u II. mirovinskom stupu, preispitivanje II. stupa u cijelosti i mogućnost pretvaranja u dobrovoljni, uvođenje prava izbora ostanka u I. stupu te eventualno povećanje postotka izdvajanja, ponovno izračunavanje aktualne vrijednosti mirovine.

U SUH-u predlažu uvođenje odvojenog uvjeta za umirovljenje i na temelju godina plaćenih doprinosa s osnova rada, i to od 40 godina mirovinskog staža osiguranja.

Neprihvatljivim drže prijedlog za povećanje trajnog umanjivanja mirovina zbog ranijeg odlaska u mirovinu (sa 0,15 na 0,34) po mjesecu ranijeg umirovljenja od sadašnjih devet posto na 20,4 posto. Zalažu se za sukcesivno povećanje polaznog faktora za prijevremeno umirovljenje kroz više godina kroz najmanje petogodišnje prijelazno razdoblje (od 2011. do 2016. godine).

SUH pozdravlja prijedlog za stimulaciju odgođenog odlaska u mirovinu, ali s primjenom takve stimulacije već od dobi od 60 godina te uz sukcesivno uvođenje kroz petogodišnje prijelaznom razdoblju.

Predloženo izjednačavanje dobi žena i muškaraca za starosnu mirovinu drže mogućim samo uz prijelazno razdoblje od 20 godina, odnosno s uvećanjem od maksimalno tri mjeseca u kalendarskoj godini, te uz uvođenje dodatnih instrumenata kompenzacije (dodatak za obiteljsku skrb odnosno dodatak za odgoj i skrb djece).

SUH neophodnim drži što žurnije pokrenuti izmjene u načinu usklađivanje mirovina jer udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći, napominju, sve više pada.