VLADA NE PRIHVAĆA NJEN UVJET

Mirela Holy nakon petka napušta SDP?

19.06.2013 u 13:54

Bionic
Reading

Ako je suditi po današnjoj raspravi o konačnom prijedlogu Zakona o zaštiti prirode, Vlada neće pristati na amandman SDP-ove Mirele Holy kojim se traži osnivanje Nacionalne parkovne agencije. Potvrdi li se to i u petak na glasovanju, Mirela Holy bi, ostane li pri svojoj riječi, već sljedeći tjedan mogla biti nezavisna zastupnica, s obzirom da je svoj ostanak u stranci uvjetovala osnivanjem agencije

'Što se tiče zahtjeva da se u Zakon unese odredba o osnivanju nove agencije koja bi upravljala nacionalnim parkovima i parkovima prirode, stručna analiza međunarodnih i domaćih stručnjaka za zaštićena područja pokazala je da socijalni, ekonomski i politički troškovi osnivanja jedne takve agencije nisu opravdani niti bi donijeli poboljšanje u sustavu već bi ga ugrozili u samoj njegovoj biti', kazao je već na početku rasprave o Zakonu o zaštiti prirode ministar Mihael Zmajlović, čime je dao do znanja da Vlada ne misli prihvatiti amandmane stranačke kolegice i bivše ministrice Mirele Holy.

Holy: Nadam se da će SDP biti vjerodostojan

I u izjavi novinarima nakon rasprave Holy je još jednom ponovila kako se nada da će Vlada promijeniti stav do glasanja u petak i prihvatiti njene amandmane. Jasno joj je, kako je rekla i u raspravi, da se ne može sve iz Plana 21 ostvariti odmah.

'Rekla sam da sam razumna osoba i da mogu prihvatiti neosnivanje agencije ako postoje utemeljeni argumenti. Ja do sada nisam čula utemeljene argumente jer ponavljam ministarstvo je naručio studiju od UNDP-a i studija je dala jednaki broj bodova poboljšanju postojećeg modela i Nacionalnoj parkovnoj agenciji', rekla je Holy.

Dapače, Zmajlović je ukazao da se unapređenja u upravljanju mogu ostvariti na drugi način - kreiranjem i provođenjem jedinstvene politike upravljanja zaštićenim područjima, kontinuiranim nadzorom nad radom i korištenjem sredstava, ujednačavanje poslovnih procesa i uspostavom efikasnog sustava praćenja njihovog izvršavanja i mjerenja uspješnosti, integracijom javnih ustanova koje djeluju na istom području, smanjenjem broja članova upravnih vijeća i njihovo popunjavanje stručnjacima i zaštite prirode te edukacijom zaposlenika, te stvaranjem jednog jedinstvenog, vizualnog identiteta i kreiranje zajedničke platforme brendiranja, zajedničkim nastupom na turističkom tržištu i osmišljavanjem jedinstvene turističke ponude na principima zelenog turizma.

Podsjetimo, Holy je već ranije zatražila osnivanje Nacionalne parkovne agencije i time je , dapače, uvjetovala svoj ostanak u SDP-u. Kazala je da je Kukuriku koalicija osnivanje agencije obećala u Planu 21, a na to je podsjetila i danas.

'Nakon rasprave o ovom prijedlogu zakona u prvom čitanju mnogi su me pitali zašto toliko gnjavim i pilim po toj vražjoj Nacionalnoj parkovnoj agenciji i da sigurno postoje puno važnija pitanja od ovog. Ljudi koji su mi spočitavali, kako su rekli, dramatiziranje Nacionalne parkovne agencije se razlikuju ipak u nekoliko vrlo važnih stvari od mene. Kao prvo zaštitu okoliša i prirode smatraju marginalnim političkim pitanjima bez velikog značaja za javnost oko kojih je nepotrebno politički zaoštravati odnose. Kao drugo za razliku od mene smatraju da ta pitanja nisu ideološke naravi i ne dovode u pitanje političku vjerodostojnost stranke. I kao treće nisu poput mene zabrinuti hoće li Hrvatska bez kvalitetnog financijskog instrumenta biti u mogućnosti ispuniti sve obaveze i ciljeve iz mnogih direktiva iz područja zaštite prirode ili ćemo zbog toga za godinu, dvije ili tri plaćati penale', kazala je Holy.

Još jednom je urgirala da Vlada prihvati njene amandmane i osnuje agenciju i tako 'pokaže svoju političku vjerodostojnost i ozbiljnost prema realizaciji preuzetih europskih obaveza.'

Podršku u ideji osnivanja središnje agencije dobila je od Hrvatskih laburista, ali ne i od HDZ-a. 'Postojala je vrlo važna grupa koju je financirao UNDP, koja je utvrdila da od 3 postojeća modela, da upravo unapređenje sadašnjeg sustava ima najviše benefita za RH. Podjednaki broj bodova su imali model agencije i model sadašnjeg sustava. Preporuka je da se upravo ide u unapređenje postojećeg sustava jer će to izazvati manje financijske potrebe, manje potrese u sustavu, a u kratkoročnom razdoblju može rezultirati boljim rezultatima', kazao je HDZ-ov Jasen Mesić.

No, zastupnike u HDZ-u više su zabrinule koncesije u nacionalnim parkovima. Mesić je uvjeren da je glavna intencija zakona da se produlji rok na koncesiju, ali i da se proguraju investicije.

'Kada će se gurati investicije u posebno zaštićena područja, nacionalne parkove, parkove prirode, odnosno koncesije govorit će se i o nečemu što se zove Odluka o prevladavajućem javnom interesu. A odluku o prevladavajućem javnom interesu donosit će Vlada Republike Hrvatske. Bez Sabora, bez javne rasprave, bez dogovora sa stručnom javnošću, odlučit će Vlada. Čitaj ministri i premijeri. Tko će to onda kontrolirati i da li je to interes Republike Hrvatske?', zapitao se Mesić.

Njegov stranački kolega Josip Borić spomenuo se i nedavnih medijskih naslova o davanju Brijuna u koncesiju.

'Mi smo svjedoci da ova Vlada zaista po pitanju nacionalnih bogatstava, nacionalnih vrijednosti razmišlja sasvim drugačije od svih dosadašnjih i postavlja se pitanje zbog čega to radi. Najavljena je monetizacija autoceste, prodaja Croatia osiguranja, prodaja Hrvatske poštanske banke, sada čujemo koncesioniranje ili koncesije na nacionalnim parkovima. Danas Brijuni, sutra možda Plitvička jezera, Kornati, svi ostali', rekao je Borić.

Međutim, Zmajlović je podsjetio da je HDZ-ova Vlada omogućila da se daju koncesije u zaštićenim dijelovima prirode, te da u koncesije pod strogim uvjetima daju hotelski i tusristički sadržaji, ali ne i nacionalno bogatstvo.

'Kada govorimo Brijunima, to je više desetljeća želja da se kroz taj nacionalni resurs otvore dodatna radna mjesta, da se dovedu najbolji svjetski igrači hoteloperateri koji će onda imati interes brendirati i samu tu lokaciju Veliki Brijun, ali i cijelu regiju dakle Istru, a samim time i Hrvatska kao turistička destinacija postaje još prepoznatljivija na turističkoj karti Europske unije, ali i u cijelom svijetu. Tako da želimo tu postići samo unapređenje', odgovorio je Zmajlović Boriću.

Zmajlović smatra da je bolje da se hotelijerstvom i ugostiteljskom djelatnosti bave oni koji su za to specijalizirani, a ne javne ustanove. 'Nije to neka mudrost, to je nešto što se uči u srednjoj ekonomskoj školi, ali nažalost to nije bilo provođeno dosada. Deset godina nije proveden nijedan upravni nadzor nad 19 javnih ustanova u kojima se vrtjelo 400 milijuna kuna, u kojima je zaposleno 1.600 ljudi. Znate što smo ustanovili protekle godine kad su se provodili upravni nadzori? To da je bilo takve ekonomske mudrosti da se sa tim novcem, pored ostalih pikanterija, financira sportske klubove, da su se kupovala skupa vozila itd. O toj ekonomskoj mudrosti mi ovdje govorimo', rekao je Zmajlović

Na stranu Zmajlovića po pitanju koncesija stala je i Mirela Holy, kazavši da je 'notorna laž da će nacionalni parkovi i parkovi prirode ići u koncesiju'.

'Želim spomenuti samo činjenicu da se na Plitvičkim jezerima hoteli griju na mazut, znači u jednom području pod zaštitom UNESCO-a se hoteli griju na mazut. Nemate sustav kanalizacije i to vas uopće ne brine, ali vas brine mogućnost raspisivanje koncesije i odabira vrlo definiranih uvjeta za upravljača sa tim hotelima, da upravlja tim hotelima po kriterijima održivog razvoja, znači da radi termofasade, da koristi obnovljive izvore energije, da koristi janjetinu koju je dobio od lokalnih dobavljača, dakle ličku janjetinu a ne janjetinu iz Australije što se danas događa. Ovo što vi radite je obična demagogija i na najniže načine pokušavate motivirati javnost baukom od nekakve navodne koncesije nad nacionalnim parkovima, parkovima prirode. Zbilja nije uredu zato što ste vi donijeli zakon koji omogućuje koncesije', odgovorila je Holy HDZ-ovcima.