'SVE JE TRANSPARENTNO'

Šef Studentskog zbora Mioković progovorio o rasipnim računima: Sugerirano mi je da zatražim istupanje iz HDZ-a

30.09.2021 u 11:25

Bionic
Reading

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Mihovil Mioković komentirao je u četvrtak reakcije koje su uslijedile nakon objave faktura 'koje je objavio jer je želio biti transparentan'. 'Istražite, sve je transparentno, ja nemam što skrivati', poručio je

Na pitanje zašto je odlučio objaviti troškove i promijeniti dosadašnju praksu čelnika Studentskog zbora kaže da se njegovom prethodniku jako zamjeralo na netransparentnosti.

'Kao predsjednik Studentskog zbora zalagao sam se za četiri stvari: uspostava studentske poliklinike, izgradnja kampusa Borongaj, digitalizacija sustava i izgradnja sveučilišne sportske dvorane. Za to je potrebno da svi akteri sjednu za stol i da se zvijezde poklope. Volja postoji, ali čekamo sljedeći korak, a to bi trebalo biti realizirano izborom sljedećeg rektora. Ono što sam mogao napraviti je dati javnosti informacije na što se troši, koliko se troši. Očekivao sam pitanja, to je bila poanta. Da javnost zna na što se troši njihov novac. Taj novac su trošili i moji prethodnici, ali odlučio sam da javnost mora znati. Nadam se da će ovo postati praksa, odsad pa nadalje, na svim sveučilištima u Hrvatskoj. I da neće biti takve negativne percepcije jer se onda predstavnici boje izaći s tim', poručio je Mioković u razgovoru za N1.

O tome je li ovo dugoročno dobra strategija uoči izbora za novo vodstvo Studentskog zbora kaže da je izlaznost minorna i slaže se da je upitan njegov legitimitet kao predsjednika Studentskog zbora. Stava je da ako izlaznost nije bar 50 posto, studentski predstavnici nemaju legitimitet. Studenti u Senatu imaju 17 glasova. Strahuje da se zbog ovakve reakcije studenti u budućnosti neće ni htjeti kandidirati jer će se bojati slične reakcije javnosti.

O Damiru Borasu kaže da je napravio gafove, ali da nije imao afera. 'Afera bi bila da se izborio za izgradnju kampusa, a da je glavni izvođač bio neki njegov kum', govori. Kaže i da nije bilo komunikacije između Borasa i njega zbog objave troškova.

'Moj kandidat je prorektor za poslovanje, redoviti profesor, dr. Tonči Lazibat', kaže Mioković i dodaje da to nema veze s time što je Lazibat potpisao njegove fakture, nego s time što je u lipnju jedini javno istupio i što takve ljude želi vidjeti na Sveučilištu.

Mioković kaže da ima uvid u fakture svojih prethodnika, ali da o tome ne želi razgovarati.

'Transparentnost je to da sam ja objavio svoje, ali zašto bih govorio gdje su točno i što trošili moji prethodnici. Zašto sami ne objave? Pozivam i DORH i sve institucije da istraže moj slučaj, moj, ne mojih prethodnika', poručio je.

Na pitanje o ispisivanju iz HDZ-a kaže da su svi čuli izjavu predsjednika stranke i da se oni ni ne znaju…

'Slažem se s njim zato što akademska politika i politika na toj razini jednostavno nisu spojive. To treba biti razdvojeno. Upravo zbog toga sam kontaktirao s predsjednikom Mladeži. Ako sam ja teret stranci… Kontaktirao je sa mnom netko na lokalnoj razini tko po meni nema legitimitet i kod mene nema autoritet. Onda sam kontaktirao s predsjednikom Mladeži, sugerirao mi je to i ja sam rekao: 'U redu.' Ja sam mu napomenuo: 'Ja sam čist'', kaže.

Planira se opet kandidirati za mjesto predsjednika Studentskog zbora i bez potpore stranke.

'Studentski zbor ima loš glas zbog pojedinih članova stranke o kojoj smo maloprije govorili. Okarakteriziran sam kao HDZ-ovac, i ja se osjećam tako, ali ja ne vidim problem da javnost vidi na što se troši novac', istaknuo je.

Podsjetimo, Miloković je nedavno objavio na svom profilu na Facebooku neke od računa nastale u njegovu mandatu. Iz objavljenih računa se vidi da je kupljen mobitel Samsung Galaxy S21 Ultra 5G za 8838 kuna s PDV-om, zatim još jedan takav mobitel, ali srebrni i s punjačem za 9107 kuna, a 500 kuna potrošeno je za izradu logotipa Studentskog zbora.