protunapad ministrice

'Osobe povezane s desnicom premještale su životinje iz žarišta svinjske kuge'

13.10.2023 u 13:49

Bionic
Reading

'Bilježimo stagnaciju borja slučajeva, ali i širenja u nova sela. Nije to iznenađujuće jer je riječ o povezanim selima, ali zabrinjava što je kod novih slučajeva riječ o ljudskim pogreška', komentirala je pojavu afričke svinjske kuge na području Osječko-baranjske županije ministrica poljoprivrede Marija Vučković

'Ako primijetite nezakonito premještanje svinja iz jednog sela u drugo onda ne možemo govoriti samo o nehaju', dodala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković gostujući na N1 Televiziji.

Ističe kako su u posljednje vrijeme imali dosta prijava o nezakonitim premještanjima.

'Imali smo povratak kuge u Cerni nakon što je dva mjeseca bila čista, a utvrđeno je da je bilo nezakonitog premiještana iz Andrijaševaca. Imali smo radnje i u Ivankovu i možemo reći je li sve prijavljeno na vrijeme', tvrdi ministrica.

Imala je poruku i za predsjednika Suverenista Marijana Pavličeka, budući da Hrvatski suverenisti najavljuju kako kreću s prikupljanjem potpisa s ciljem njezina opoziva.

'On je dionik lokalne samouprave već niz godina… Neka provjeri jesu li možda osobe povezane s desnim opcijama na području Vukovarsko-srijemske županije nezakonito premještale životinje iz žarišta u mirne zone. Imam saznanja, nikad nisam rekla bez saznaja i nikad bez provjere', kazala je.

Na pitanje je li to prijavila, odgovara da ona nije 'dežurni prijavitelj'.

Kaže da ne zna za drugu državu Europi koja je reagirala na taj način za sve posjednike koji imaju svinje u svim kategorijama.

'Do sada je isplaćeno nešto više od 2 milijuna eura za 400 posjednika, a ide i mjera za još 100 posjednika', rekla je te dodala kako s pet milijuna eura potpora podupiru klanje svinja.