hrana sve skuplja

Ministrica poljoprivrede: Teško je predvidjeti što će biti s cijenama, agresija na Ukrajinu dodatno je pogoršala situaciju

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 03.04.2022 20:05
  • Objavljeno 03.04.2022 u 20:06
Marija Vučković, ministrica poljoprivrede

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

O poremećaju na tržištu hrane i kako će se to odraziti na našu zemlju u Dnevniku HTV-a govorila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Kazala je da Hrvatska proizvodi dovoljno te da proljetna sjetva prolazi dobro.

'Situacija u Ukrajini i činjenica da je napadnuta od velikog proizvođača utječe na cijeli svijet, rekla je ministrica Marija Vučković u Dnevniku HTV-a. Naglasila je da Hrvatska proizvodi dovoljno, a i izvoznik je uljarica i žitarica.

'Prošla jesenska sjetva prošla je jako dobro, zasijano je više od 5% površina nego godinu prije. Vlada je nastojala nesigurnost donekle ublažiti svojim mjerama koje nisu male. Proizvođačima treba i dalje pomoći, ali i proljetna sjetva prolazi dobro, kukuruz i druge kulture zasijavaju se na planiranoj površini, razmišljamo o jesenskoj sjetvi i onome što će biti 2023.', rekla je ministrica.

Ustvrdila je da je teško predvidjeti što će biti s cijenama, a agresija na Ukrajinu dodatno je pogoršala situaciju, te će Vlada i dalje pokušavati ublažiti udar na standard građana i podržavati poduzetničku aktivnost. Podsjetila je na paket Vlade od 4,8 mil. kuna pomoći. Na pitanje kako Hrvatska može proizvoditi više hrane, rekla je da se o tome i prije razmišljalo.

'Razmišljalo se prije svega o tome kako učinkovito koristiti resurse, poljoprivredno tlo. Tu su i investicije koje se najvećim dijelom financiraju putem Programa ruralnog razvoja', kazala je. Navela je otvorene natječaje te govorila o povećavanju sredstava za ublažavanje klimatskih promjena i o reakcijama na poremećaje.

'Po statistici se vidi da je 15-ak izvanrednih mjera utjecalo da se poljoprivredna proizvodnja održi, a čak i donekle poveća. Posljednji element odnosi se na udruživanje, i tu treba biti brži', rekla je.

Govoreći o ugovorima koje imaju zakupci s državom, a za koje je najavljena revizija, rekla je da naši proizvođači nisu toliko neučinkoviti koliko se govori. 'Produktivnost raste, i to brže nego kod većine drugih europskih zemalja. Raste uvoz, ali je izvoz u posljednje dvije godine rastao brže od uvoza. Boljka je poljoprivredno zemljište, trebalo je unaprijediti sustav kontrole poljoprivrednog zemljišta. Početkom 2021. započela je revizija, koja je pokazala brojne nepravilnosti. U odnosu na 300 pregledanih ugovora i kontrola na terenu u posljednje dvije godine Ministarstvo je poslalo točno 109 zahtjeva za očitovanje zbog nepravilnosti.', zaključila je ministrica.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!