okrupnjavanje zemljišta

Vučković o komasaciji: Nervozni su (mostovci), a ne ja. Nisu navikli da im netko govori istinu

16.03.2022 u 14:49

Bionic
Reading

Zbog novog zakona o komasaciji, odnosno okrupnjavanju poljoprivrednog zemljišta u srijedu su se u Hrvatskom saboru posvađali resorna ministrica Marija Vučković i zastupnici HDZ-a sa zastupnicima Mosta

Komasacija, odnosno okrupnjavanje, od strateškog je interesa za Hrvatsku, naglasila je ministrica poljoprivrede, odbacujući tvrdnje 'mostovaca' da je novi zakon neprovediv te da se njime sve prebacuje na općine i gradove, a da je ona nervozna.

Nervozni su oni ('mostovci'), a ne ja, nisu navikli da im netko govori istinu, rekla je Vučković u raspravi o novom zakonu.

Netočno je, kaže, da novi zakon sve oko komasacije prebacuje na lokalne jedinice, naprotiv, Ministarstvo poljoprivrede preuzima velike dužnosti „tamo gdje vrijedi pokrenuti komasaciju, a jedinice to ne mogu ili neće“.

„Jedinicama smanjujemo obveze i dajemo sebe više u to“, kazala je ministrica koja ističe i da su na novom zakonu radili najbolji stručnjaci.

Netočnim je označila tvrdnje Mire Bulja da imamo 700 tisuća hektara neobrađenog poljoprivrednog zemljišta. „To je jedna teška nebuloza“, rekla je.

„I ja bih bio nervozan na Vašem mjestu, zbog neobrađenog zemljišta gubite (godišnje) dva i pol pelješka mjesta, odnosno u mandatu njih deset“, rekao je ministrici Zvonimir Troskot.

Ministricu brane HDZ-ovi zastupnici, pa Stipan Šašlin (HDZ) pita Bulja zašto on u Sinjskom polju nije napravio ono što je uspjela baranjska općina Draž u kojoj je okrupnjeno preko 800 hektara, a sada se radi sustav navodnjavanja vrijedan 25 milijuna kuna?

Pročitajte problematiku, jer ju ne razumijete, poručuje zastupnicima Mosta Marija Jelkovac (HDZ).

Nakon sadašnjeg zakona, koji je donesen prije sedam godina i nije dao rezultate, novi bi zakon trebao donijeti iskorak u komasaciji.

Stvorit će se preduvjeti za okrupnjavanje katastarskih čestica male površine i nepravilnog oblika u veće i pravilnije, stvorit će se pretpostavke za povećanje proizvodnje te za obrađivanje zemljišta, uređenje puteva te komunalne mreže, istaknula je Vučković.

Navela je i da će se sredstvima osiguranim za provedbu zakona moći provesti komasacija 18 tisuća hektara, no da postoji interes i za više.

Na javni poziv Ministarstva poljoprivrede iz listopada prošle godine javile su se 23 lokalne jedinice zainteresirane za komasaciju 46 600 hektara, odgovorila je ministrica Marjani Petir (NZ) koju je zanimalo postoji li mogućnost da se sredstva za komasaciju povećaju, s obzirom na iskazani interes?

Za komasaciju poljoprivrednog zemljišta do 2026. osigurano je 313 milijuna kuna, iz Mehanizma za oporavak i otpornost 263 milijuna, a iz nacionalnih sredstava 50 milijuna kuna.

Ministrica je naglasila i kako je novim zakonom predviđeno da se sve što se komasira ne može dijeliti u slijedećih 99 godina, te time odgovorila na upit Luke Brčića (HDZ) razmišlja li Hrvatska da, po uzoru na Austriju, onemogući daljnje dijeljenje zemlje pri nasljeđivanju.