intervju za N1

Ministrica Divjak o pritiscima, Jokićevu povratku, letargičnom školstvu...

19.09.2017 u 10:38

Bionic
Reading

Naši pogledi jesu različiti, a ja bih to probala depersonalizirati i okrenuti se budućnosti, izjavila je među ostalim ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u Novom danu N1 televizije komentirajući odlazak Dijane Vican iz Posebnoga stručnog povjerenstva. Komentirala je i stanje u znanosti i obrazovanju, kao i tijek kurikularne reforme

Upitana smatra li svojevrsnom 'malom pobjedom' činjenicu da u Povjerenstvu osim Vican neće biti ni Jasminke Buljan Culej, Divjak je u Novom danu kazala da to ne gleda na takav način. 'Važno je da procesi budu takvi da omogućavaju to da ljudi koji jesu sposobni doprinijeti reformi i razvoju budu u akciji i da budemo u tome na način da radimo školu za život, a ne za ocjenu', kazala je Divjak.

Što se tiče odnosa s premijerom Andrejom Plenkovićem, istaknula je da misli da profesionalno dobro surađuju. 'On je premijer i ima odgovornost za razvoj Hrvatske u cjelini. Ja sam zadužena za ministarstvo koje ima širok opseg posla i konkretne ideje koje jesu vezane uz ono što se zove reformski paket Vlade', kazala je Divjak, istaknuvši da je objava javnoga natječaja za Ekspertnu radnu skupinu pitanje za premijera, ali da je važno da se nastavlja s procesima i da se ta situacija riješila.

Komentirajući odluku premijera Plenkovića da vodi Posebno stručno povjerenstvo, istaknula je: 'Oni koji su odgovorni za reformu moraju sudjelovati u donošenju odluka. Činjenica da je ministrica suvodi i članica je Povjerenstva dobra je. U Strategiji je to postavljeno tako da je premijer taj koji imenuje vodstvo te njegovo vođenje daje posebnu težinu i stavlja reformu u prvi plan pa očekujem angažman i potporu premijera na način na koji smo planirali akcije. Važno je zbog osiguravanja ne samo podrške, nego i osiguravanja financijskih uvjeta, da je premijer uključen', istaknula je Divjak.

'Osjeća se pritisak pojedinih interesnih skupina' 

Govoreći o interesnim skupinama koje pokušavaju zaustaviti provedbu reforme obrazovanja, ministrica u Novom danu N1 televizije istaknula je da u Hrvatskoj postoje takve skupine, kojima je važno da zaustave bilo kakve reforme. 'Ona mora biti u žiži interesa', rekla je. Upitana tko čini te skupine, istaknula je da ima različitih interesa.

  • +50
Blaženka Divjak Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

'Spomenut ću priču oko nakladnika, što nije samo naša priča i naš problem. Digitalna transformacija koja se događa u školama mora se odraziti i na promjenu poslovnoga modela nakladnika. To nije jednostavno, ali nije bilo jednostavno ni u drugim zemljama. Ako se nešto financira iz javnih sredstava, mora biti javno dostupno. To je princip kojega se moramo držati u Hrvatskoj', rekla je Divjak.

Kad su u pitanju različite političke struje, Divjak je istaknula da se oni u oko 90 posto pristupa i sadržaja mogu složiti. 'Tamo gdje se ne slažemo možemo razgovarati, a ne staviti u prvi plan prijepore. Važno je da naša djeca dobiju vještine i kompetencije za 21. stoljeće', rekla je Divjak.

'Ima mjesta za Borisa Jokića' 

Upitana hoće li se vratiti Boris Jokić i smeta li on HDZ-u, ministrica je rekla da to treba pitati HDZ.

'Ono što je važno i što premijer ističe jest to da se reforma pokrene. Svi mogu biti konstruktivni u tom procesu i nemamo taj luksuz da se odričemo sposobnih ljudi. Od svih se traži da budu uključivi. Što se Jokića tiče, on je dobio svojevremeno i podršku predsjednice, pa se sigurno može kazati da je ta podrška šira od neke možda lijeve opcije. Ne možemo vezati ni reformu ni procese za jednu osobu. Za Borisa Jokića i sve koji žele raditi ima mjesta u reformi. Moramo respektirati to kakvo je naše društvo i što želi', rekla je Divjak.

Istaknula je i da je razgovarala s Jokićem. 'Nismo razgovarali o njegovu angažmanu kao voditelja radne skupine, ali kad se natječaj otvori, može se javiti', kazala je Divjak za N1. Upitana kad će kurikularna reforma krenuti u punom jeku, rekla je da su konzultacije u tijeku.

'Stručne skupine će odgovoriti na posao vezano uz javnu raspravu, a onda imaju recenzije i kritike. Tri do pet posto škola će krenuti s pilot-programom 2018. Kad bismo čekali da sve škole imaju iste uvjete, ne bi reforma nikad krenula', otkrila je ministrica Divjak.

Učiteljima 400 milijuna kuna više 

Što se tiče uvođenja informatike, istaknula je da će oprema ove godine biti stavljena u funkciju. Financirat će se iz državnoga proračuna, ali i iz europskih fondova. 'Treba pripremiti kvalitetne podloge i projekte, a mislim da na raspolaganju imamo oko 300 milijuna kuna iz fondova', kazala je.

Istaknula je kako je za učitelje već osigurano oko 400 milijuna kuna više, temeljem dogovora i pregovora.  

Upitana za ocjenu stanja u školstvu, Divjak je rekla da imamo otoke izvrsnosti, ali da nemaju svi jednake uvjete. 'Stanje je letargično u dijelovima sustava koji su bili godinama zapostavljani', kazala je Divjak za N1 televiziju

  • +97
Prosvjed podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL