zadovoljan promjenama

Vraća li se Boris Jokić na velika vrata u kurikularnu reformu? Evo što on kaže

14.09.2017 u 14:51

Bionic
Reading

Boris Jokić, bivši voditelj Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme, komentirao je za tportal odluku koalicijskih partnera HDZ-a i HNS-a da se raspiše novi natječaj za članove i voditelja ERS-a, ključnog za uspjeh najavljenog pilot projekta reforme od iduće školske godine. Izbor novog ERS-a najavio je na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković

'Smatram da se radi o dobroj odluci koja pokazuje da je cijeli proces izbora članova ERS-a bio netransparentan, nečastan i nezakonit. Odluka potvrđuje sve što su govorili članovi Posebnog stručnog povjerenstva (Mornar, Lučin, Milat, Uzelac) te daje za pravo desecima tisuća ljudi koji su 1. lipnja 2017. prosvjedovali upravo protiv toga', kazao je Boris Jokić.

Hoće li se javiti na natječaj za novi ERS?

  • +59
Prosvjedna akcija 'Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma' Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

'U ovom trenutku ne mogu odgovoriti na to pitanje. Ono što mogu reći je da očekujem da će taj natječaj biti zakonit, transparentan i demokratski, dakle sve ono što ovaj prethodni nije bio. Osobno nikada ne bih pristao na političko imenovanje. Treba izabrati osobe koje imaju najbolji plan za sljedeće dionice reforme i koje mogu osigurati entuzijazam i optimizam za toliko potrebne promjene', poručio je Jokić.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak, nakon sjednice Vlade, da je premijer Andrej Plenković na čelu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, a ona je suvoditeljica. Potvrdila je da će biti raspisan novi natječaj za ERS te da Jasminka Buljan Culej više neće voditi to tijelo.

Ustvrdila je, javlja Hina, kako nije vidjela pismo dosadašnje voditeljice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja Dijane Vican, koje je uputila predsjednici Republike, pa nije željela komentirati ništa oko toga.

Pročitajte što je Dijana Vican pisala Kolindi Grabar Kitarović

Također je izvijestila da je na upitnik koji je Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo bivšim članovima stručnih radnih skupina iz vremena Borisa Jokića, od 359 članova stiglo 310 pozitivnih odgovora. Podsjetimo, Ministarstvo ispituje spremnost tih stručnjaka da se reaktiviraju u provedbi kurikularne reforme.

  • +97
Prosvjed podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Na posao treba hitno prionuti kako bi se, između ostalog, pripremila i osigurala potrebna edukacija nastavnika, a spektar potrebnih znanja i sposobnosti za sve to imaju upravo stručnjaci koji su pod Jokićevim vodstvom sastavili cijeli set kurikularnih dokumenata - od Okvira nacionalnog kurikuluma do pojedinačnih kurikuluma svih nastavnih predmeta.  

Evo što kaže stručnjakinja koju ministrica Divjak želi reaktivirati