predsjedanje vijećem eu-a

Ministarstvo traži studente koji će raditi besplatno, Savez mladih im poručio: Zbog takvih stvari i odlazimo iz Hrvatske

14.03.2019 u 14:18

Bionic
Reading

Dok državni vrh najavljuje mjere kojima bi se mladi zadržali u Hrvatskoj, odnosno poboljšala demografska slika, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova traži oko 150 mladih koji će volontirati, odnosno besplatno raditi kao časnici za vezu tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a sljedeće godine, što nije naišlo na dobru reakciju upravo tih mladih na koje se mjera odnosi

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Sveučilište u Zagrebu objavili su natječaj za časnike za vezu, a traže se studenti završnih godina preddiplomskog i diplomskog studija koji imaju dobro opće obrazovanje, dobro poznaju engleski i politiku institucija EU-a.

Od njih se očekuje da pola godine, odnosno tijekom predsjedanja Hrvatske Europskom unijom, od 1. siječnja do 30. lipnja iduće godine, povodom čega će biti organizirano više od dvjesto događaja, besplatno pomažu vođi delegacije, kao i članovima inozemnih izaslanstva, pomažu u svemu što se odnosi na organizacijska pitanja za trajanja ministarskih sastanaka, rade na informacijskim i drugima točkama u prostorima održavanja sastanaka, zračnoj luci i hotelima te u koordinaciji s event menadžerima, voditeljem voznog parka i osiguranjem.

Ovaj natječaj izazvao je pobunu Svjetskog saveza mladih Hrvatska te je objavio tekst na portalu mimladi.hr, oštro kritizirajući ponudu Ministarstva.

'Ništa u tome ne bi bilo problematično da nije riječ o volontiranju, tj. o besplatnom radu koji se očekuje od časnika za vezu!', ističu u tekstu te dodaju kako mladi odlaze iz Hrvatske jer su prečesto iskorištavani kao besplatna ili barem jeftina radna snaga i jer se time vrijeđa njihova inteligencija.

U natječaju se navodi kako će tajništvo predsjedanja studentima isplatiti iznos za pokrivanje polugodišnjih troškova prijevoza, dok im je prehrana osigurana u konferencijskim i drugim prostorima.

Iz Saveza smatraju da se, po uzoru na druge države Europske unije, u kojima se vrednuju obrazovanje i rad svake osobe tako da im se osiguravaju uvjeti rada koji omogućuju znatno bolji životni standard, i od hrvatskih institucija u ovakvim prigodama očekuje ponuda 'koja predstavlja pravi posao, a ne mrvice i ostatke s konferencijskih stolova za kojima sjede 'političke elite današnje Europe'.

  • +6
Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Među uvjetima, odnosno osobnim karakteristikama, traži se sposobnost podnošenja većih opterećenja poslom, fleksibilnost i spremnost na angažman (intenzivno radno vrijeme!), odgovornost i samostalnost, izražena točnost te sklonost timskom radu i komunikativnost.

'Prilike da se u intenzivnom radnom vremenu volontira za 100 kuna, tj. mjesečni pokaz, definitivno nisu poticaj za rast nade kako se stvari mijenjaju na bolje', poručuju te postavljaju pitanje: 'Zar su ovakve ponude primjer kako se treba odnositi država i njezine institucije prema radu mladih?'

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova procijenilo je da će ukupni trošak predsjedanja Vijećem EU-a za Hrvatsku biti oko 70 milijuna eura. Iz Saveza pitaju zašto se proračun reže baš na studentima?

Kao poticaj za prijavu Ministarstvo i Sveučilište u natječaju navode sljedeće: 'Sudjelujete u najvećem međunarodnom izazovu za Hrvatsku koji se prvi put kod nas događa. Sljedeća ista prigoda bit će tek poslije 2034. godine. Upoznat ćete velik broj ljudi iz cijele Europe i možda stvoriti kontakte koji vam mogu biti korisni u budućnosti. (…) Bit ćete na 'mjestu događanja', bit ćete u prilici upoznati političku elitu današnje Europe.'

  • +5
Vijećem EU-a u prvoj polovici 2019. predsjeda Rumunjska Izvor: Pixsell / Autor: Daniel Kalker/DPA/PIXSELL

Svjetski savez mladih Hrvatska zaključuje da bi se osobama koje će raditi posao časnika za vezu trebala osigurati poštena naknada za posao, 'a ne se oslanjati na njihovu dobru volju i volontiranje'.

Poslali smo upit Ministarstvu i pitali koliko studenata traže i zašto studenti neće biti plaćeni za ovaj posao.

Iz Ministarstva su odgovorili sljedeće: 'Prigodom odlučivanja za takav angažman, rukovodili smo se praksom nekih od dosadašnjih predsjedateljica koje su usporedive s Hrvatskom, kao što su Latvija, Bugarska i Estonija, koje su za časnike za vezu angažirale studente na bazi volontiranja uz pokrivanje manjih troškova poput prijevoza i prehrane. Na njihove natječaje javljao se višestruko veći broj studenata od potrebnog broja.'

Traže oko 150 studenata, a posao časnika za vezu je, kako navode, povremene prirode, uglavnom za vrijeme održavanja važnijih skupova, pri čemu će se voditi računa da angažman studenata ne remeti njihove obveze na fakultetima. To je i jedan od razloga zašto se za časnike za vezu traži veći broj studenata.

Kao i u natječaju, ističu da je to prilika studentima za stjecanje znanja o protokolu, diplomatskim i komunikacijskim vještinama, a također za širenje mreže osobnih kontakata. Sudjelovanje u predsjedanju je i dobra referenca za buduće profesionalne angažmane, a što je pokazalo iskustvo iz drugih država predsjedateljica koje su odlučile za časnike za vezu angažirati studente.