NAKON UREDBE

Ministarstvo: Svim učiteljima rastu plaće prosječno od 216 do 345 eura

12.02.2024 u 10:54

Bionic
Reading

Nakon što su prosvjetari, nezadovoljni reformom plaća i ponuđenim koeficijentima, na velikom prosvjedu prošlog tjedna pozvali ministra Radovana Fuchsa na ostavku, Ministarstvo znanosti i obrazovanja jutros je objavilo tabličnu projekciju prosječnih povišica u tom resoru nakon donošenja uredbe o koeficijentima

'Kako bi učitelji i nastavnici znali koliko im prosječno raste neto plaća nakon donošenja uredbe o koeficijentima nastavku prikazujemo rast plaća prema godinama staža', naveo je MZO na svojim internetskim stranicama.

Učitelj bez napredovanja - povećanje od 216 do 259 EUR (ovisno o godinama staža)

Učitelj mentor - povećanje od 223 do 266 EUR (ovisno o godinama staža)

Učitelj savjetnik - povećanje od 252 do 301 EUR (ovisno o godinama staža)

Učitelj izvrsni savjetnik - povećanje od 289 do 345 EUR (ovisno o godinama staža)

Podsjetimo, prosvjetari i znanstvenici prosvjedovali su u četvrtak na Markovom trgu, a sindikalni čelnici poručili su Vladi da popravi Uredbu o koeficijentima jer je taj sektor podcijenila u odnosu na druge.

  • +7
Prosvjednici krenuli na Markov trg Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Prosvjed u organizaciji Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) i sindikata Preporod okupio je velik broj zaposlenika u obrazovanju i znanosti.

  • +14
Najbolji transparenti s prosvjeda prosvjetara Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic

Na dio Markovog trga otvorenog za javnost nisu stali svi prosvjednici, pa su učitelji, profesori i znanstvenici popunili i okolne ulice.

'Di si lipa? A di je koeficijent', 'Za znanost ja bi dao sve - samo koeficijent ne!', 'Svi će dobiti puno više, samo se prosvjeti crno piše', 'Hrvatska bez fakulteta - Hrvatska bez budućnosti', 'Kolega AP, pali ste iz transparentnosti', neke su od poruka na transparentima prosvjednika.

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic / Pixsell

Više govornika na sindikalnom prosvjedu reklo je kako Vladina uredba o koeficijentima (za državne i javne službe) u nepovoljan položaj stavlja zaposlene u obrazovanju i znanosti, da ih degradira.

  • +13
Počelo je okupljanje prosvjednika na Europskom trgu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Dok su prosvjednici u pauzama zviždanjem izražavali svoje nezadovoljstvo, zazivali su i ostavku ministra Fuchsa, za kojeg sindikati tvrde da se nedovoljno zauzeo za zaposlenike u svom sektoru.