REAKCIJA

Pogledajte kako Ministarstvo znanosti objašnjava zašto nema novca za nadarene matematičare

22.11.2018 u 15:25

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti i obrazovanja tvrdi da odluka o dodjeli bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019. nema nikakve veze s financiranjem odlaska na međunarodna natjecanja. Napominju da predmetna odluka nema veze s time te da nikome ništa nije ukinuto

Naime, Hrvatsko matematičko društvo požalilo se da je odlukom ministrice Blaženke Divjak, temeljem prijedloga Povjerenstva za provedbu natječaja, HMD ostao bez financijske potpore za međunarodna natjecanja. Smatraju da je na taj način ugrožen godinama pomno građen sustav priprema i natjecanja matematičara.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručuju da, što se tiče financiranja odlazaka učenika na međunarodna natjecanja, on se ne financira temeljem predmetne odluke, već temeljem proračunske stavke poticanje programa rada s darovitim učenicima. Dodatno navode da se daroviti učenici financiraju i poticanjem izvannastavnih aktivnosti u osnovnim školama te kroz proračunsku stavku poticanje izvannastavnih aktivnosti u srednjim školama i visokoškolskom obrazovanju.

Objašnjavaju da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019. i da se na natječaj prijavilo mnogo kvalitetnih projekta, međutim s obzirom na ograničena financijska sredstva, bilo ih je nemoguće sve financirati. Pa je tako 'izvisilo' i Hrvatsko matematičko društvo.

Kažu da se razmatraju pristigli prigovori te će do kraja godine donijeti dopunu odluke o financiranju.

Važno je, poručuju iz Ministarstva, također razumjeti da su se projekti prijavljivali u različitim prioritetnim područjima. Primjerice, projekt 'Doživi folklor na drukčiji način' je projekt koji pripada u kategoriju prioritetnog područja Poticanje očuvanja kulturne i prirodne baštine te tradicionalnih obrta, projekt 'Škrinjica narodne baštine' je projekt iz prioritetnog područja Odgoj i obrazovanje za osobni i socijalni razvoj, solidarnost, socijalnu uključenost i opće ljudske vrijednosti, a projekt 'Radionica za darovite matematičare i pripreme ekipa za međunarodna matematička natjecanja 2018./2019.' pripada u prioritetno područje Razvijanje vještina i kompetencija u području tehnike te informacijskih i komunikacijskih tehnologija, dakle ti projekti nisu jedni drugima konkurirali u ocjenjivanju jer je riječ o različitim prioritetnim područjima.

  • +50
Blaženka Divjak Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX