jednak rad za sve

Ministarstvo do lipnja najavilo novi zakon o plaćama lokalnih službenika i svih dužnosnika, ne mogu pronaći radnike

19.01.2023 u 12:09

Bionic
Reading

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Josip Salapić najavio je u četvrtak kako bi do kraja lipnja trebao biti usvojen novi zakon o sustavu plaća lokalnih službenika i dužnosnika i državnih dužnosnika, tako da jednak rad bude jednako vrednovan

Povukli smo zakon iz procedure kako bi dodatno analizirali sustav, jer postoji masa odstupanja koja nije logična, rekao je Salapić u Hrvatskom saboru.

Hrvatska je, naveo je, dobila sredstva iz NPOO da konačno sredi sustav plaća. Mora riješiti sustav plaća u lokalnim jedinicama, ali i na državnoj razini i pravosudnom sustavu.

Iako izgleda manje, 18 posto je više za lokalne jedince 

Salapić je to izjavio u raspravi o izmjenama Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, po kojima masa sredstava za plaće zaposlenih u općinama, gradovima i županijama, koja sada iznosi 20 posto, ne bi smjela iznositi više od 18 posto prihoda poslovanja ostvarenih u godini koja prethodi godini izrade proračuna.

U tih 20 posto ulazila su i sredstva koja sada više ne ulaze u prihod tih jedinica, pa ovih 18 posto, iako izgleda manje, zapravo je više za jedince, rekao je Salapić Josipu Begonji (HDZ).

Mišela Jakšića (SDP) zanimalo je koliko je jedinica probijalo masu plaća izvornih prihoda, koliko ih je zbog toga dobilo kazne i koliko je jedinica iskazalo interes za spajanjem.

Salapić potvrđuje da je „probijanja bilo“, no nije mogao precizirati koliko. Kad je riječ o spajanju jedinica, kaže da trenutno o tome traje kampanja u svim županijama.

Sveobuhvatna reforma će tek slijediti u godinama pred nama, ona je naš zajednički zadatak, odgovorio je Davoru Dretaru (DP) koji je podsjetio da je država za spajanje osigurala sto milijuna kuna, no za funkcionalno spajanje prijavilo se nekoliko jedinica, a za stvarno ni jedna.

HDZ-ovi zastupnici zadovoljni su predloženim izmjenama, tumače kako se njima omogućava povećanje plaća službenika i namještenika u lokalnim jedinicama koje je zbog visokih plaća u privatnom sektoru sve teže privući i zadržati.

Na natječaje se javlja sve manje kandidata

Prije 15-ak godina na natječaj za zapošljavanje u gradu ili općini javilo bi se po 20-ak kandidata, sada smo sve češće u situaciji da ih moramo ponavljati jer se ne javlja nitko, kazao je Tomislav Klarić (HDZ).

Potvrđuje to i Emil Daus (IDS) koji ističe da je sve teže naći kvalitetne inženjere ili pravnike, posebno o malim jedinicama.

Salapić je otkrio da puno bolje nije ni u njegovu ministarstvu.

I mi smo imali desetke natječaja gdje nismo mogli dobiti kvalitete pravnike, jer u privatnom sustavu imaju dvostruko, pa i trostruko veće plaće. Na nekim smo natječajima tražili 30 ljudi, a javilo ih se deset, rekao je.