documenta optužuje

'Ministarstvo branitelja ne priznaje žrtve seksualnog nasilja iz Domovinskog rata'

20.11.2017 u 15:39

Bionic
Reading

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću još od prošloga rujna upozorava Ministarstvo branitelja na neprihvatljiv zastoj u radu Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja te manjka senzibiliteta hrvatske Vlade spram civilnih stradalnika rata. Imenovani su tada novi članovi, a razriješeni stari bez, kako napominju, valjanog zakonskog razloga i dostatnog obrazloženja. Troje razriješenih pokrenulo je i upravni spor

Sve je krenulo od odluke ministra branitelja Tome Medveda, poručuju iz Documente, da razriješi članove Povjerenstva, o čemu je Ženska mreža informirala javnost prošloga rujna.

'Razrješeni članovi povjerenstva, priznati i cijenjeni stručnjaci i stručnjakinje, su u svom kratkom mandatu ostvarili značajne pomake u pogledu obeštećenja žrtava seksualnog nasilja', ističe se u priopćenju Documente – Centra za suočavanje s prošlošću kojega potpisuje Eugen Jakovčić.

Potkrepljuju to i brojkama. Napominje se kako je Ministarstvo zaprimilo ukupno 185 zahtjeva za stjecanje statusa žrtve seksualnog nasilja u Domovinskom ratu i ostvarivanje prava koja proizlaze iz Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Hrvatsku u Domovinskom ratu od njegova stupanja na snagu, u svibnju 2015. godine.

Do kraja prošle godine navedeno Povjerenstvo dalo je mišljenje u 160 predmeta, a temeljem utvrđenog činjeničnog stanja Ministarstvo je donijelo 108 pozitivnih i 48 negativnih rješenja.

U Documenti navode i primjer kojim se odbija žrtva seksualnog nasilja počinjenog u vojnom zatvoru Kuline u Šibeniku iz 1993. što je, kako ističu, pokazatelj manjka senzibiliteta hrvatske Vlade spram civilnih stradalnika rata kao i upitne profesionalnosti i nepristranosti članova Povjerenstva.

  • +4
Ženska mreža organizirala prosvjed povodom Međunarodnog dana žena Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Žena žrtva višestrukog silovanja i seksualnog nasilja, silovana kroz najmanje deset noći od strane zatvorskih čuvara i drugih nepoznatih osoba u šibenskom vojnom zatvoru Kuline, putem linka je svjedočila u suđenju za zločine nad civilima u Kulinama, pokrenutnog na temelju pravomoćne optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Splitu', opisuje se u priopćenju.

Documenta navodi kako je suđenje u međuvremenu okončano nepravomoćnom osuđujućom presudom u odnosu na dvojicu pripadnika 72.bojne Vojne policije HV-a. Ove veljače Ministarstvo hrvatskih branitelja odbilo je žrtvin zahtjev, ističu, za stjecanjem statusa i ostvarivanjem prava temeljem gore navdenog zakona.  

'Ministarstvo u navedenom rješenju kaže sljedeće u obrazloženju rješenja kojim je zahtjev žrtve odbijen: 'Povjerenstvo za žrtve seksualnog nasilja nije poklonilo vjeru navodima iz optužnice u odnosu na seksualno zlostavljanje imenovane te je zaključilo da imenovana nije bila žrtvom seksualnog nasilja u Domovinskom ratu', prenosi Documenta. .

Iako ostvarivanje prava nije uvjetovano postojanjem kaznenog postupka, u ovom slučaju za Ministarstvo hrvatskih branitelja nije bilo dovoljno niti to što su pravosudne institucije RH-a, Županijski sud u Splitu i Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, našle dovoljno dokaza za pokretanje kaznenog postupka, odnosno osuđujuću presudu, poručuju iz Documente.