DOCUMENTA KRITIZIRA VLADU SRBIJE

Čovjek koji se raznio u bjelovarskoj vojarni ne zaslužuje biti slavljen

06.03.2017 u 15:45

Bionic
Reading

Osuđujemo odluku Vlade Republike koja je odlučila podići spomenik Milanu Tepiću na području gradske općine Savski Venac u Beogradu, priopćeno je iz Documente

Milan Tepić, major JNA bio je zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u Bedeniku, u blizini Bjelovara. Dana  29. 9. 1991., hrvatske snage u vojnoj akciji oslobodile su vojarnu 'Božidar Adžija' na Vojnoviću, gotovo u samome centru Bjelovara i pri tome se većina tamošnjih vojnika JNA predala. Milan Tepić i još jedan vojnik JNA su se odbili predati.

Umjesto toga, u samoubilačkoj akciji Milan Tepić raznio je jedno od skladišta oružja prilikom čega je ubijeno 11 hrvatskih vojnika, ali bi tragedija bila i puno veća da Tepić nije spriječen da digne i ostalih nekoliko skladišta u zrak. Ovim destruktivnim činom Milan Tepić je pored ubojstva hrvatskih vojnika i jednog JNA vojnika u opasnost doveo brojne stanovnike Bjelovara te samim time nikako ne zaslužuje slavljenje, smatraju u Documenti.

Dalje navode da društva odabirom osoba koje slave kao heroje biraju i poruke koje žele poslati mladim generacijama, a poruke destrukcije i ubijanja sigurno nisu dobar temelj za daljnji razvoj održivog mira u našim društvima. 'Naša bi društva napravila velik civilizacijski korak kad bi vlade prije svega odavale počast ljudima koji su u sličnim situacijama reagirali drukčije, nastojeći maksimalno izbjeći  stradanje ljudi', zaključuju u Documenti.