susret na vrhu

Čović i Dodik potvrdili dobre međusobne odnose te najavili nastavak bliske suradnje

21.02.2023 u 15:00

Bionic
Reading

Čelnici HDZ BiH Dragan Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik potvrdili su u utorak dobre međusobne odnose te najavili nastavak bliske suradnje stranaka koje predvode

Čović i Dodik predvodili su stranačka izaslanstva na sastanku u Banjoj Luci, a nakon toga novinarima su kazali kako kane nastaviti dugogodišnju praksu bliske suradnje i koordinacije političkih poteza.

"To je kontinuitet suradnje koji će se nastaviti", kazao je Čović, koji se nada da će nova državna vlast, odnosno Vijeće ministara, u kojoj sudjeluju obje stranke biti učinkovita, uključujući tu provedbu reformi na kojima inzistira Europska komisija.

Čović se nada kako će vrlo brzo biti uspostavljena i nova vlada Federacije BiH, odnosno kako novih blokada neće biti jer će onda, kako je ocijenio, svima biti teže. Kao potpuno neprihvatljive odbacio je sadašnje zahtjeve iz Stranke demokratske akcije (SDA) da joj se osigura ulazak u tu vladu, odnosno prepusti pozicija federalnog premijera. Iz SDA to postavljaju kao uvjet da njihov dopredsjednik Federacije Refik Lendo dade suglasnost za imenovanje nove vlade.

Za Dodika je banjolučki sastanak bio nastavak redovite međustranačke suradnje u kojemu "HDZ i SNSD prate jedni druge" pa su tako i surađivali na uspostavi novog saziva Vijeća ministara BiH.

"Suglasni smo oko europskog puta BiH, a naravno imamo različita stajališta oko NATO-a", kazao je Dodik, koji je nešto ranije tijekom dana krajnje uvredljivo govorio o EU uspoređujući je s "bordelom u kojemu se plaća kurvanje".

  • +8
Banja Luka: Milorad Dodik susreo se s Draganom Čovićem Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita

Nakon sastanka s Čovićem nešto je ublažio retoriku pa je izjavio kako u pregovorima s EU BiH treba imati status pregovaračke, a ne "podaničke" strane.

Potvrdio je i kako će u RS-u nastaviti inzistirati na gradnji novog plinovoda prema Srbiji, no za sada time neće uvjetovati funkcioniranje državnih tijela vlasti, kako je to ranije najavio Dodikov ministar vanjske trgovine BiH Staša Košarac.

Naznačio je kako će se pokušati koordinirati odlučivanje o gradnji tog plinovoda s projektom Južne interkonekcije, odnosno povezivanja BiH s plinskom mrežom Hrvatske preko čvora Zagvozd.

Novi plinovod ka Srbiji, na kojemu inzistira Dodik, zapravo bi značio otvaranje još jednog pravca opskrbe plinom isključivo iz Rusije, dok bi Južna interkonekcija trebala eliminirati sadašnju potpunu ovisnost BiH o ruskom plinu.