zakonske izmjene

Ministar Piletić: Ubrzat ćemo isplatu prve mirovine, svi zaostaci će biti isplaćeni

12.06.2024 u 09:58

Bionic
Reading

Ministar mirovinskoga sustava Marin Piletić rekao je u srijedu vezano za predugo čekanje novih umirovljenika na prvu mirovinu, da će se zakonskim izmjenama nastojati što više rješavati automatizmom, a ne podnošenjem zahtjeva kako se ne bi stvarali dodatni administrativni poslovi

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) pokušava s obzirom na potrebnu dokumentaciju, u roku do 60 dana donijeti privremeno ili konačno rješenje o visini mirovine. Novi pristigli zahtjevi za ostvarenje prava na prijevremenu ili starosnu mirovinu obrađuju se u propisanom roku na razini od 75 posto, a s obzirom na okolnosti primjerice nepotpune dokumentacije ili potrebu za vještačenjem ako se radi o invalidskoj mirovini ti postupci traju dulje, rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić gostujući u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada .

Naravno da se posljedično i prosječno vrijeme svih pristiglih zahtjeva u jednoj godini za korištenje mirovina povećava, dodao je.

"U tom smislu ono što činimo i glede jačanja financijske pismenosti, jest da se dokumentacija prikupi prije samog odlaska u mirovinu i u tome ćemo morati i na terenu, kao sustav mirovinskog osiguranja, učiniti sve da ta priprema prije odlaska u mirovinu bude primjerenija i s naše strane da buduće umirovljenike upoznamo s njihovim pravima". istaknuo je Piletić.

Svi zaostaci isplaćuju se s "prvom punom mirovinom" iz konačnog rješenja

Dodao je da svi oni koji ne mogu dobiti u propisanom roku stalno rješenje o mirovini, mogu računati na isplatu akontacije, odnosno iznosa koji se u najvećem broju slučajeva približno podudara s onim što će u konačnici biti visina mirovine.

Šaljemo poruku da neće biti oštećenih u smislu da s danom odlaska u mirovinu, ako je to 1. siječnja ili neki drugi dan u godini, da će svi zaostaci biti isplaćeni s "prvom punom mirovinom" iz konačnog rješenja o visini mirovinskog primanja,. istaknuo je Piletić.

Na upit jesu li porezne izmjene koje su stupile na snagu s početkom ove godine, kao i zahtjevima za obiteljske mirovine i povećanja od 27 posto, na neki način "zatrpale" djelatnike HZMO pa su mnogi pohrlili ostvariti svoja prava, Piletić je podsjetio kako je više od 111.000 sugrađana podnijelo zahtjev za obiteljskom mirovinom i da je uz to trebalo obraditi i zahtjeve novih umirovljenika.

Povećanje iznosa obiteljske mirovine iznosilo je prosječno nešto više od 105 eura mjesečno, naglasio je,

Izradit će se baza podataka o pokrivenosti radnika kolektivnim ugovorima

Ministar Piletić najavio je izradu baze podataka o pokrivenosti radnika kolektivnim ugovorima i sigurnijem poslovnom okruženju.

Sada se o tome govori na temelju akademskih analiza i procjena od 40 do 45 posto, a nemamo točne podatke o svih 1.730.000 radnika, odnosno osiguranika u Hrvatskoj. Stoga ćemo u dogovoru sa socijalnim partnerima izraditi registar u koji će se unijeti svi postojeći kolektivni ugovori, neovisno jesu li granski, prošireni, državni, javni, lokalni i na taj način ćemo znati polazište, naglasio je.

Nakon toga sa socijalnim partnerima krećemo u aktivnu promociju kolektivnog pregovaranja kako bi dosegnuli pokrivenost od oko 80 posto, poručio je ministar Piletić.