PRAVI DUG JE 100 POSTO VEĆI

Ministar Jakovina bori se s Čobankovićevim kosturima

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 21.01.2012 11:26
  • Objavljeno 21.01.2012 u 09:33
Tihomir Jakovina

Tihomir Jakovina

Izvor: Pixsell / Autor: Pixell

Novi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina iz ormara svoga ureda je, čini se, već izvadio dobar dio 'kostura' koji su ostali iza Petra Čobankovića. Umjesto 400 milijuna duga od poticaja poljoprivrednicima, Jakovina je zasad detektirao dug od čak 880 milijuna. I to, čini se, nije sve jer procjena stanja još uvijek traje

'Tijekom preuzimanja Ministarstva imali smo prikazan dug od oko 400 milijuna kuna, a prve su analize pokazale daleko već iznos koji već sada doseže oko 880 milijuna kuna', rečeno nam je u Ministarstvu poljoprivrede koje još uvijek provodi analizu. 'Nakon rezultata analize i izrade novog proračuna, znat ćemo u kojem će smjeru ići daljnje isplate.'

KAKO ĆE MINISTARSTVO VRATITI DUG POLJOPRIVREDNICIMA?

Predsjednik Saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar jučer je bio na sastanku u Ministarstvu i kaže da treba razlikovati dug od 'dospjelog dugovanja': 'Različite su to stvari. Ministar mora imati 880 milijuna kuna, ali mora se osigurati 400 milijuna za tovitelje junadi i proizvođače mlijeka. To zasad nema osigurano, a odnosi se na dug od 10. i 11. mjeseca. Za poticaje iz 12. mjeseca ima vremena do kraja veljače. Sad se ministar tu mora izboriti za dobar dio kolača u proračunu', rekao je Rešetar.

'Morat ćemo braniti proračun koji je već sad opterećen dosta velikim dugom, a i svi smo svjesni da je politika Vlade da se potrošnja države smanjuje', odgovoreno nam je u Ministarstvu na to pitanje.

NEMA VIŠE PRODAJE POLJOPRIVREDNIH ZEMLJIŠTA

Druga velika tema koja je dočekala novog ministra je raspolaganje poljoprIvrednim zemljištima. Hrvatska poljoprivredna komora stala je na zadnje noge zbog Jakovinine odluke da zaustavi raspodjelu zemljišta do ustroja Agencije za poljoprivredna zemljišta koja je trebala početi s radom još 2009. godine. U Ministarstvu kažu da im nije jasan stav Komore te objašnjavaju da su postupali prema izmjenama Zakona od lipnja 2011. godine:

'Zakonom je definirano da ako jedinice lokalne samouprave ne počnu raspolagati zemljištem u zacrtanom roku, raspolaganje će preuzeti Agencija za poljoprivredno zemljište', pojasnili su u Ministarstvu svoju odluku i istaknuli da je takva odluka donesena kako 'ne bi došlo do bilo kakvih malverzacija oko prodaje zemlje'

Dukat srušio cijenu mlijeka na 2,30 kn

Rešetar se još jednom pobunio na rušenje cijene mlijeka od strane Dukata koji je, kaže, jučer objavio da je cijena litre mlijeka 2,30 kn ili 2,10 kn po standardnoj kvaliteti. 'Za 3,7 posto mliječne masti i 3,2 posto bjelančevina, Dukat je ponudio tu cijenu mlijeka za veljaču. Hrvatski proizvođači mlijeka to ne mogu prihvatiti te se očekuje sastanak Saveza u ponedjeljak ili utorak.'

Ministar, kaže Rešetar, ne smije dozvoliti da proizvođači mlijeka propadnu jer je ministarstvo potpisivalo Promemoriju o cijeni mlijeka 2009. godine 'i tako mora biti i dalje jer je to praksa u EU gdje je čak naputak za poboljšanje kvalitete mlijeka da se dogovara s proizvođačima'.

'Ovaj naputak isključivo je u interesu hrvatskih poljoprivrednih proizvođača, a protivan špekulantima koji bi htjeli 'loviti u mutnom'. Stav Vlade RH je da se državna zemlja ne prodaje, nego daje u dugoročni zakup na 40 do 50 godina, kako bi proizvođači mogli planirati dugoročnu proizvodnju', najavljuju u Ministarstvu i podsjećaju da je dosadašnje iskustvo pokazalo da su na razini jedinica lokalne samouprave 'pojedini programi išli na ruku podobnima, a ne proizvođačima koji mogu biti nositelji razvoja hrvatskog agrara i to je razlog zbog kojeg se želi ići u reforme'.

'Hrvatska poljoprivredna komora na sastanku je upoznata sa stavom da se želi ići u promjene Zakona te da se želi zaustaviti prodaju državne zemlje. Budući da odluke donosi isključivo ministar sa svojim stručnim tijelima, ne vidimo ništa sporno oko te odluke i nije nam jasan stav Hrvatske poljoprivredne komore', kažu u Ministarstvu.

U ČETVRTAK IMENOVANJE RAVNATELJA AGENCIJE ZA RASPOLAGANJE POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTEM

Na pitanje kada se očekuje da bi Agencija mogla početi s radom, kažu da će već na idućoj sjednici Vlade biti imenovano novo Upravno vijeće, nakon čega će biti imenovan i novi ravnatelj i zamjenik ravnatelja. 'Očekujemo da će Agencija biti ustrojena u idućih nekoliko mjeseci te da će odmah započeti sa radom. S ciljem da državna zemlja dođe u ruke proizvođača koji će dugoročno proizvoditi i biti nositelji razvojnog agrara u Hrvatskoj, naš je prijedlog da dva člana Upravnog vijeća Agencije za poljoprivredno zemljište budu predstavnici poljoprivrednih proizvođača te da jednoga od njih imenuje Hrvatska poljoprivredna komora.'

Rešetar se s tom odlukom slaže i ističe da je rečeno da će se Zakon o poljoprivrednom zemljištu mijenjati do lipnja. 'Slažem se s tom odlukom, ali kod zakupa i cijene poljoprivrednog zemljišta, zalažemo se za izjednačavanje cijena. Nije moguće da cijena zemljišta u Čakovcu bude 300 posto veća od zemljišta npr. negdje u Slavoniji', kaže Rešetar i upozorava da je potrebno regulirati i gospodarenje privatnim poljoprivrednim zemljištima koja često bivaju zapuštena. 'U kampanji su obećavali da neće biti prodaje poljoprivrednog zemljišta, zato smo glasali za njih', ističe Rešetar.

BROJNE DOJAVE O MALVERZACIJAMA POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTEM


Kad je riječ o malverzacijama poljoprivrednim zemljištima
, Rešetar kaže da su gradovi i općine posljednjih godina isparcelirali zemljišta koja su županijski uredi godinama okrupnjivali, i to sve u privatne svrhe pojedinaca bliskih lokalnoj vlasti. Kada smo pitali Ministarstvo o tome, rečeno nam je da su u proteklih 20-ak dana od ulaska u Ministarstvo poljoprivrede dobili velik broj predstavki, e-mail pisama i zahtjeva nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača i udruga, vezano za provođenje programa raspolaganja državnom zemljom. Kažu da svi dopisi ukazuju na brojne nepravilnosti. 'Nitko ne želi da se odluke donose na brzinu i da takve odluke imaju dugoročne posljedice za državu i proizvođače kojima je poljoprivredno zemljište potrebno. Želimo o tome odlučivati prema jasnim kriterijima i s jasnim ciljevima', rekli su u Ministarstvu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi