ivan Šipić

Ministar iz Domovinskog pokreta napisao da je član HDZ-a, i to tri puta

23.06.2024 u 13:08

Bionic
Reading

Ministar demografije iz kvote Domovinskog pokreta Ivan Šipić, iako od 2021. nije član HDZ-a, i dalje u imovinsku karticu upisuje da je član te stranke

Novi je ministar u zadnjih nekoliko dana čak tri puta dopunjavao svoju imovinsku karticu, pa je tako 18. lipnja dopunio karticu kao izabrani saborski zastupnik s liste Domovinskog pokreta, a zatim 20. lipnja zbog prestanka mandata saborskog zastupnika i predsjednika Gradskog vijeća Trilja, dok se treća izmjena, također od 20. lipnja, odnosi na početak mandata kao ministar demografije i useljeništva, ministarstva čije je osnivanje bilo jedan od uvjeta za koaliciju Domovinskog pokreta i HDZ-a.

Iako je tako revno dopunjavanje imovinske kartice pohvalno, u oko upada činjenica da je novi ministar u sva tri dopunjavanja kao stranačku pripadnost naveo - Hrvatska demokratska zajednica, odnosno stranačku pripadnost nije nijednom promijenio otkad je 2021. napustio tu stranku. Kako je tportal već pisao, Šipić je od 2009. do 2021. bio HDZ-ov gradonačelnik Trilja, no nije bio u ljubavi s Andrejem Plenkovićem, a pao je u nemilost vrlo utjecajnog dalmatinskog HDZ-ovca Ante Sanadera te je odlučeno da neće biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika 2021. Revoltiran time, napustio je stranku i kandidirao se kao nezavisni kandidat, a iako nije uspio osvojiti još jedan mandat, osvojio je većinu u Gradskom vijeću.

'Nakon svih mogućih pritisaka i konstrukcija, najviše podlih i lažnih tijekom proteklih godinu dana, odlučio sam ići, svojim imenom i prezimenom, na lokalne izbore. Neovisan. Ni o kome, posebno ne o ljudima koji su godinama bili podrška, a onda mi okrenuli leđa, neću izgovoriti nijednu ružnu riječ. Ostajem najprije vaš, a ostajem svoj jer sam se uvijek, uz sve mane koje imam, nastojao držati odluka od kojih može oćelaviti glava, ali neka je duša na mjestu. O meni i mojem radu, projektima sadašnjim i budućim, odluku će donijeti narod, a ne pojedinci koji moje ime blate na relaciji Trilj - Split - Zagreb', objavio Šipić je uoči lokalnih izbora 2021.

  • +3
Ivan Šipić Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Ministrom je postao na iznenađenje mnogih, jer se očekivalo da će u Vladu ući netko od DP-ovih 'teškaša' iz vodstva stranke. Od imenovanja se ne pojavljuje previše u medijima, a išao je s premijerom Plenkovićem i još nekoliko ministara na nogometnu utakmicu Europskog prvenstva između Hrvatske i Albanije u Hamburg 19. lipnja.

Iz podataka koje je unio u imovinsku karticu, vidljivo je da je prethodne dvije godine, uz dužnost predsjednika Gradskog vijeća, radio kao profesor vjeronauka u OŠ Trstenik u Splitu. Za ministarsku plaću je naveo 2601,08 eura neto, dok mu supruga, koja radi u OŠ Trilj od 2009., ima 1427,93 eura neto plaću. Šipić navodi da ima stambeni kredit u iznosu od 55.000 eura koji je digao u OTP banci 2009. na 25 godina s kamatom od 3,70 posto i mjesečnom ratom od 314,21 eura.

Kod tog je kredita zanimljivo i da se iz imovinske kartice ne vidi koju je nekretninu njime kupio, jer je jedina nekretnina koju je prijavio kuća u Trilju od 483 kvadrata koju je, kako tvrdi, stekao darovnim ugovorom, a koju procijenjuje na 180.000 eura. Šipić je vlasnik dva automobila, Škode iz 2011. vrijedne 6300 eura i VW Passata 2.0 iz 2017. vrijednog 15.000 eura. Poslovnih udjela, dionica ili drugih vrijednosnih papira, kao ni štednje, Šipić i njegova supruga nemaju.