'nisu ovo vatrogasne mjere'

Ministar Aladrović iznenađen raspletom sastanka s ugostiteljima: Nismo to očekivali, ne bojimo se prosvjeda

30.11.2020 u 20:26

Bionic
Reading

'Nismo očekivali takav rasplet, ali odmah moram reći, ne bojimo se prosvjeda', komentirao je ministar rada Josip Aladrović sastanak s ugostiteljima

Ministar rada Josip Aladrović je rekao kako su danas razgovarali s više udruga poduzetnika, poslodavcima o mjerama Vlade i tome što ona može učiniti za sve one kojima je rad obustavljen, a prije svega, razmišljaju o srednjoročno i dugoročno, ali i u postpandemijskoj fazi.

Aladrović je gostujući u Dnevniku Nove TV rekao kako su išli s tri različita seta mjera.

'To je jedna mjera za očuvanje radnih mjesta koja ima fokus na radnicima i na očuvanju zaposlenosti, što od prvog dana krize čuvamo i što smo uspjeli očuvati, sad to možemo vidjeti. Drugi dio se odnosi na rješavanje kratkoročne i srednjoročne likvidnosti, tzv. COVID kredite, u iznosu od milijardu i 300 milijuna kuna i treći dio koji se odnosi na pokriće fiksnih troškova, odnosno jednog dijela fiksnih troškova za sve one kojima je rad onemogućen', rekao je.

Govoreći o PDV-u, ministar kaže kako se sad razgovara o kratkoročnim mjerama i kako prevladati ovu krizu.

'PDV kao tema, odnosno porez na dodanu vrijednost u ugostiteljstvu je tema dugo kao nešto o čemu se razgovara. Sada nije trenutak za rješavanje strukturnih problema, nego za donošenje kratkoročnih mjera, a nakon toga smo ostavili mogućnost da razgovaramo ili, kako su poduzetnici rekli, ostavili smo otvorena vrata da razgovaramo o svim onim strukturnim promjenama koje su potrebne da bi ekonomija bila otpornija. Ne bih rekao da su ovo vatrogasne mjere, nego su mjere kojima mi nastojimo u ovom trenutku očuvati zaposlenost i očuvati poslovnu aktivnost', objasnio je ministar.

Patrik Macek/PIXSELL

Nažalost, ističe Aladrović, nalazimo se u takvoj fazi da ono u čemu je fokus u ovom trenutku je očuvanje radnih mjesta i nastavak poslovne aktivnosti.

Mjera za očuvanje radnih mjesta definirana je, kaže, s obzirom na to koje djelatnosti u ovom trenutku su najizloženije. Što se tiče mjere za nadoknadu fiksnih troškova koja je danas usvojena, kaže, detaljno će se propisati od ministra financija i tada će se vidjeti tko sve može aplicirati za tu pomoć. Isti tretman, sigurno neće biti za poslodavce koji uredno plaćaju obveze i za one koji to ne čine.

'Oni koji su u blokadi, vrlo vjerojatno neće ostvarivati pravo na takvu pomoć jer jednostavno ne možemo izjednačavati one koji su blokirani i one koji nisu blokirani, ako govorimo o urednim i neurednim poslodavcima', kaže ministar.