vladina pomoć

Gotov sastanak poduzetnika i vlade. Aladrović: Idući tjedan ćemo predstaviti mjere za ugostitelje

27.11.2020 u 10:41

Bionic
Reading

Nakon što je premijer Andrej Plenković jučer predstavio nove mjere protiv koronavirusa, prema kojima se od ponoći zabranjuje rad kafićima i restoranima, kao i teretanama, danas u 9 sati su se predstavnici poduzetnika sastali s ministrima Josipom Aladrovićem, Zdravkom Marićem, Tomislavom Ćorićem i Nikolinom Brnjac

Nakon što je premijer Andrej Plenković jučer predstavio nove mjere protiv koronavirusa, prema kojima se od ponoći zabranjuje rad kafićima i restoranima, kao i teretanama, danas u 9 sati su se predstavnici poduzetnika sastali s ministrom Josipom Aladrovićem.

"Mi smo jutros vrlo otvoreno razgovarali. Razgovarali smo i o prijevoznicima, predstanicima igara na sreću. Očito je da nam slijedi dugačak radni vikend kako bismo početkom idućeg tjedna mogli govori o konkretnim mjerama za ugrožene sektore', kazao je predsjednik HUP-a Damir Zorić nakon sastanka, prenosi N1.

"Održali smo sastanak s udrugama poslodavaca. Razgovarali smo o vrlo širokim temamam što se tiče ugostitelja i drugih djelatnosti kojima je obustavljen rad. Mi smo sve prijedloge poslodavaca prokomentirali, uzeli na znanje i uzeli si vrijeme za vikend da izađemo s konkretnim prijedlozima. I dalje idu mjere za očuvanje radnih mjesta, a to je između 2 i 4 tisuće kune. Tu ćemo osigurati dodatne sredstava. Mjere covid kredita je predstavio ministar Ćorić. Sad je treća faza svojevrsnog obeštećenja, odnosno dijela nekih troškova koji nastaju bez obzira na to obavlja li se djelatnost ili ne. Očekujem da ćemo tijekom vikenda iznjedriti neka rješenja i da ćemo idući tjedan to prezentirati udrugama poslodavaca, a nakon toga i javnosti", nadovezao se Aladrović.

  • +7
Sastanak predstavnika Vlade s ugostiteljima Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

"Postoje dva modela. Bitno je da smo vidjeli ta dva modela. Poslodavci su pokazali razumijevanje za ograničenja fiskalnog proračuna. Postoji određeni prostr za djelovanje vlade. Naći ćemo neko rješenje. Na temelju svih prijedloga koje smo vidjeli, formirat ćemo jedno rješenje koje će biti dovoljno dobro", dodaje.

Aladrović kaže kako su mjere dosad uvijek bile pravodobne i kako je Vlada pokazala da su na raspolaganju i poduzetnicima i poslodavcima.

Novinarima se obratio i ministar Zdravko Marić.

"Sastanak je protekao u konstruktivnom tonu. Bez obzira što je danas bila tema više vezana uz ugostiteljstvo, nismo zanemarili i ostale segmente gospodarstva koji su zahvaćeni ovim mjerama. I njihov glas je bio na neki način saslušan", ističe.

"Na vrijeme je adresiran problem. Sjeli smo i sjest ćemo još oko ovoga. Naš dijalog i razgovor bio bi kudikamo lakši da znamo kako će se ovo sve skupa dalje razvijati. To je ključan izazov proračuna, da on bude dovoljno jak da može izdržati sve izazove. Moramo biti na sve eventualne dodatne rizike. Naš je zajednički dogovor da ćemo prvo na razini sastanak razgovarati dalje i odgovoriti, a nakon toga prezentirati javnosti konkretne mjere", dodaje.

Što se tiče ukupnih iznosa, o tome će se govoriti u idućim danima, poručuje Marić.

Ugostitelji okupljeni kroz Udrugu Glas poduzetnika, Nacionalnu udrugu ugostitelja, Udruženje ugostitelja Zagreb pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK te Hrvatsku udrugu poslodavaca predložili su Vladi dva modela pomoći.

U prvom modelu traže smanjenje PDV-a na 5 posto na razdoblje od tri godine te dugoročno na 13 posto za sve ugostitelje, zatim nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021. - 4000 kuna uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa do 1. svibnja 2021., kao i obeštećenje od deset eura po četvornome metru prostora za trošak najma. Uz to, u prvom modelu očekuju "covid kreditiranje" uz državne potpore kako bi se osigurala likvidnost.

U drugom modelu, pak, traže osiguranje prihoda i samim poduzetnicima, ne samo za radnike i njihove plaće - 50 posto od istog razdoblja prošle godine kao direktna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz oprost doprinosa. Očekuju, nadalje, oslobađanje od svih fiksnih obveza tijekom lockdowna na svim razinama vlasti (najamnine, komunalne naknade, komunalne usluge - odvoz smeća, vodne naknade, spomenička renta...), inzistiraju na smanjenju PDV-a te traže oslobođenje od parafiskalnih nameta.