priprema za summit eu-a

Mini turneju u Bruxellesu Plenković započeo susretom sa šefom Europske pučke stranke

13.02.2018 u 19:12

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković započeo je u utorak navečer svoj boravak u Bruxellesu, tijekom kojeg će se sastati s čelnicima europskih institucija, susretom s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom.

U srijedu ujutro premijer Plenković će se sastati s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, koji ovih dana razgovara s čelnicima svih zemalja članica u sklopu priprema za predstojeći summit EU-a 23. veljače, na kojem će glavne teme biti institucionalna pitanja i višegodišnji proračunski okvir za razdoblje nakon 2020. godine.

Nakon toga premijer Plenković sudjeluje na radnom ručku s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i kolegijem povjerenika.

  • +49
Premijer Andrej Plenković Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na sastanku s povjerenicima uvodno obraćanje imat će predsjednik EK Juncker, a nakon toga premijer Plenković će izvijestiti o pripremama za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a 2020. i prioritetima tog predsjedanja te predstaviti hrvatske poglede na budućnosti Europe, strategiju prema zapadnom Balkanu te gospodarska i financijska pitanja EU-a.

EK od čelnika država članica želi čuti kako promišljaju različite teme, a Hrvatska se u tom pogledu, ističu Banski dvori, zalaže za Europsku uniju bližu građanima, s jakim demokratskim legitimitetom, za otvorenost integracija za sve države članice te želi biti dio tzv. užeg kruga integracija.