BUDUĆNOST BIH

'Mini Dayton' završen bez dogovora

09.10.2009 u 14:46

Bionic
Reading

Sastanak ministra vanjskih poslova Švedske Carla Bildta i zamjenika američke državne tajnice Jamesa Steinberga s čelnicima vodećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini završen je u petak bez posebnih rezultata.

Nakon razgovora koji su trajali nešto manje od pet sati Bildt i Steinberg kazali su novinarima kako je bosanskohercegovačkim političarima sugerirano što njihova zemlja treba poduzeti kako bi nastavila približavanje euroatlantskim integracijama. No, dalje od toga za sada se nije otišlo.

'Ništa nije potpisano', kazao Bildt pojašnjavajući kako će novi susret europsko američkog diplomatskog dvojca s političkim čelnicima iz BiH slijediti 20. listopada. Prema očekivanjima Bildta i Steinberga, politički čelnici BiH to bi vrijeme trebali iskoristiti da razmotre prijedloge koji su dani na sastanku u petak te razmotriti mjere koje valja poduzeti.

James Steinberg objasnio je kako je jasno da svi žele funkcionalnu vlast u BiH odnosno državu koja je u stanju donijeti odluke potrebne za dalje približavanje EU i NATO-u.

'Ostvarili smo dijalog i svi vjerujemo da je ovo kritični trenutak za BH', kazao je Steinberg dodajući kako vjeruje kako 'postoje osnove za napredak'. I Bildt i Steinberg istaknuli su kako je u idućih desetak dana na političkim čelnicima u BH da razmotre iznesene prijedloge a sam Bildt je kazao kako je u ovome trenutku riječ i o 'minimalnim zahtjevima'.
'To je minimum, mnogi bi željeli više i ja to razumijem no hoće li se to učiniti isključivo je stvar odluke stranaka u BH', kazao je Bildt.

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn kazao je kako vjeruje da bosanskohercegovački političari neće propustiti priliku koja im je pružena. Iako nitko od trojice zapadnih diplomata nije želio iznositi detalje prijedloga o kojima se razgovaralo, iz onoga što je kazao Carl Bildt bilo je jasno kako je riječi o ispunjenju uvjeta koje je ranije postavilo Vijeće za provedbu mira u BH (PIC) a oni uključuju i manje izmjene Ustava.