VIŠE OD OČEKIVANOG?

Minerali u Afganistanu vredniji od tri bilijuna dolara!

17.06.2010 u 14:39

Bionic
Reading

Afganistanske zalihe minerala vrijedne su najmanje tri bilijuna (tisuća milijardi) dolara, tri puta više od američkih procjena, objavio je u četvrtak visoki afganistanski dužnosnik, koji idućega tjedna putuje u Veliku Britaniju kako bi privukao ulagače u jedno od najvećih nalazišta željeza u toj ratom pogođenoj zemlji

Geolozi već desetljećima znaju za nalazišta željeza, bakra, kobalta, zlata i ostalih vrijednih minerala, no američko ministarstvo obrane ovaj je tjedan prvi put iznijelo procjenu da rezerve vrijede bilijun dolara.

Ministar rudarstva Vidulah Šahrani rekao je da je vidio procjene geologa i industrijalaca vrijedne najmanje tri bilijuna dolara.

'Afganistan ima velike netaknute izvore energije i minerala koji imaju ogroman potencijal za razvoj našeg gospodarstva', rekao je Šahrani. 'Prioritet naše vlade je osigurati da se to učini na najviše moguće transparentan i učinkovit način, uz istodobno najveću korist za našu zemlju', dodao je.

Do otkrića golemih zaliha minerala došla je mala skupina geologa i dužnosnika Pentagona oslanjajući se na karte i podatke rudarskih stručnjaka iz vremena sovjetske okupacije te zemlje osamdesetih godina.

Afganistanski geolozi sklonili su te dokumente poslije povlačenja Sovjeta, prije nego su ih ponovno pokazali 2001. nakon pada talibana. Pentagon i američki geolozi proveli su nakon toga ispitivanja koristeći se sofisticiranim metodama i došli do zapanjujućih otkrića.