MANJE BITNA FOTELJA

Mimica 'izvisio' u novoj Europskoj komisiji

10.09.2014 u 11:55

Bionic
Reading

Izabrani predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker objavio je dugoočekivanu raspodjelu resora među europskim povjerenicima - u novom petogodišnjem mandatu, dosadašnji povjerenik za zaštitu potrošača Neven Mimica postaje europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj

Iako se spominjalo da će Mimica postati povjerenik za regionalnu (kohezijsku) politiku, čime bi raspolagao sa 352 milijarde eura, te da mu je želja preuzeti sektor ribarstva, Mimica je dobio treći, manje važan sektor od prethodnog. 

Bivši francuski ministar financija, socijalist Pierre Moscovici bit će novi povjerenik za ekonomsku i monetarnu politiku, a njegov će rad nadgledati bivši finski premijer Jyrki Katainen i bivši latvijski premijer Valdis Dombrovskis - novi potpredsjednici Europske komisije.Potpredsjednica EK postaje i slovenska premijerka Alenka Bratušek, koja će nadgledati razvitak energetske unije.

Otprije je poznato da će funkciju visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku od engleske barunice Catherine Ashton preuzeti talijanska šefica diplomacije Federica Mogherini.

Svi povjerenici moraju proći saslušanje u nadležnim odborima Europskog parlamenta od 22. do 30. rujna, a u slučaju poteškoća s pojedinim kandidatima, moguć je drugi krug saslušanja od 13. do 15. listopada. Europski parlament bi o Junckeru i cijeloj Komisiji trebao glasovati na plenarnoj sjednici od 20. do 23. listopada.

Na konferenciji za novinare upriličenoj nakon objave imena budućih povjerenika, Juncker je najavio da će njihove funkcije preraspodjeljivati ukoliko oni budu zagovarali prvenstveno nacionalne, a ne europske interese.

Predloženi sastav buduće Europske komisije možete vidjeti ovdje