POVJERENIK ZA KOHEZIJSKU POLITIKU

Mimica će upravljati sektorom vrijednim 350 milijardi eura?

04.09.2014 u 09:07

Bionic
Reading

Neven Mimica će biti povjerenik Europske komisije za regionalnu (kohezijsku) politiku u komisiji Jean-Claudea Junckera, ako je vjerovati neslužbenim informacijama koje je objavio EurActiv

Iako se u javnosti spekuliralo o tome da Mimica želi sektor ribarstva, izgleda da mu se smiješi upravljanje još značajnijim sektorom. Proteklih pet godina povjerenik za regionalnu politiku bio je Austrijanac Johannes Hahn. EurActiv naglašava da dokument do kojeg su došli nije konačna verzija i podložan je promjenama, ali pokazuje mnogo i pun je iznenađenja.

U slučaju da se obistine najave, u financijskom razdoblju od 2014. do 2020. reformom kohezijske politike Mimici će na raspolaganje će biti do 351,8 milijardi eura predviđenih za ulaganja u europske regije, gradove i realno gospodarstvo. Regionalnom (kohezijskom) politikom Europska unija nastoji smanjiti ekonomske razlike između različitih regija.

Kohezijska politika već je neko vrijeme druga financijski najznačajnija zajednička politika EU-a. U financijskom razdoblju 2007. - 2013., ona je iznosila 308 milijardi eura od 864,3 milijardi eura ukupnog proračuna EU-a.

Sredstva koja su na raspolaganju u idućem razdoblju bit će glavno sredstvo ulaganja Europske unije za ostvarivanje ciljeva strategije Europa 2020: stvaranje rasta i otvaranje radnih mjesta, rješavanje pitanja klimatskih promjena i ovisnosti o energiji te smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti.

Tome će se pridonijeti usmjeravanjem sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj na ključne prioritete poput potpore malim i srednjim poduzećima, a cilj je tijekom sedmogodišnjeg razdoblja udvostručiti potporu sa 70 na 140 milijardi eura.

Također, cilj regionalne politike u okviru svih europskih strukturnih i investicijskih fondova više će se usmjeriti na rezultate i uspostavit će se nova pričuva za postignute rezultate čime će se potaknuti dobri projekti. Naposljetku, učinkovitost u okviru kohezijske politike, ruralnog razvoja i fonda za ribarstvo bit će povezana i s ekonomskim upravljanjem kako bi se potaknula usklađenost država članica s preporukama EU-a iz europskog semestra.