IZVJEŠTAJI CIA-E

'Miloševiću nije naštetio poraz u Krajini'

27.09.2013 u 18:34

Bionic
Reading

Slobodan Milošević uspješno je preusmjerio javno mnijenje, u kojemu je ranije postojao konsenzus za 'Veliku Srbiju', tako da niti vojni gubici u Krajini i zapadnoj Bosni nisu doveli do nacionalističkih ispada u Srbiji, niti do ozbiljnog preispitivanja njegove politike. Uspješno je ukrotio utjecaj nacionalističke struje, posebno u opoziciji, koja nije mogla osporiti njegovu politiku u parlamentu, stoji u dokumentima CIA-a, sastavljenima u listopadu 1995. koji se bave ocjenom politike tadašnjeg predsjednika Srbije, prenosi Jutarnji list

Donedavno tajni dokumenti uglavnom se bave ratom u Bosni i Hercegovini, i to uglavnom razdobljem prije i neposredno nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma. U izvještajima iz 1994. i 1995. Milošević se spominje kao političar koji je napustio raniju nacionalističku retoriku i uspješno manipulirao političkim protivnicima i javnošću kako bi bez otpora prihvatili njegova popuštanja u BiH i Hrvatskoj.

U svim izvještajima Vojislav Šešelj se spominje kao najozbiljniji protivnik i najveća prepreka novoj Miloševićevoj politici. Međutim, ni Šešelj ni ostatak opozicije Amerikanci ni u jednom trenutku nisu smatrali ozbiljnom prijetnjom režimu. Oporbene stranke otpisuju se kao podijeljene i neorganizirane i bez veće podrške u narodu.

Cijeli članak pročitajte OVDJE