OBNOVLJENA NAKON potresa

Milošević i Pupovac na liturgiji u pravoslavnoj crkvi u Petrinji: Moramo se jače upregnuti u obnovu

25.12.2021 u 14:37

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade RH Boris Milošević i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac sudjelujući u subotu na liturgiji u obnovljenoj petrinjskoj crkvi Sv. Spiridona čestitali su Božić vjernicima koji ga slave po gregorijanskom kalendaru uz poruke važnosti obnove i mirenja

"Činjenica da su u Petrinji obnovljene i katolička i pravoslavna crkva dva su dobra znaka da je došlo vrijeme obnove i mirenja, a ne rušenja i sukobljavanja. Zato smo danas ovdje da slavimo Sv. Spiridona i da istovremeno čestitamo svim vjernicima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru", rekao je Milorad Pupovac na prvoj liturgiji u petrinjskoj crkvi Sv. Spiridona nakon 30 godina.

Kako je izvijestio SNV, crkva Sv. Spiridona, više puta uništavana tijekom 20. stoljeća, prvo 1941., a posljednji puta 1991. godine, središnje je mjesto molitve pravoslavnih vjernika petrinjskog kraja. Crkva je obnovljena zahvaljujući donacijama Pokrajinske Vlade Vojvodine, kao i samih vjernika, i to usprkos potresu i svim drugima nevoljama koje su zadesile stanovnike Banije u 2020./21. godini.

Uz brojne vjernike, događaju su prisustvovali i potpredsjednik Vlade RH Boris Milošević i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) saborski zastupnik Milorad Pupovac, a liturgiju su predvodili svećenici SPC-a, Saša Umičević, paroh petrinjski, te paroh glinski Goran Kalamanda i paroh kostajnički Slaviša Simaković.

Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko / PIXSELL

Pupovac je istaknuo kako je to "velik dan za pravoslavne vjernike na području Petrinje i Banije, velik dan za Petrinju i njene stanovnike, veliki dan zato što su vjernici predvođeni parohom Sašom Umićevićem imali snage da obnove hram rušen 1941. i 1991. ali i zato što je u ovom od potresa teško stradalom mjestu obnovljena i katolička crkva".

"Došli smo ovdje i kako bismo posvjedočili da je potrebno da osnažimo napore na obnovi Petrinje, Gline, Siska i svih sela koja su postradala na ovom području, kao i svih stradalih hramova. Kao što smo se prije godinu dana upregli da humanitarno pomažemo, tako ćemo godinu dana nakon potresa nastojati da se i Vlada i svi mi upregnemo u pitanje obnove i da svi koji su do sada na oko toga oklijevali na različite načine, budu angažirani na pravi način. Na ovaj značajan dan u Petrinji na to se trebamo obavezati pred građanima ovog grada i područja, ali i pred sobom samima", izjavio je Pupovac.

Podsjetivši da aktivisti SNV-a redovno obilaze građane koji su još u kontejnerima, kao i da je SNV organizirao akciju "Banija je naša kuća", Pupovac je najavio podjelu građevinskog materijala za obnovu i gradnju kuća.

  • +3
Milorad Pupovac i Boris Milošević na otvorenju hrama Svetog Spiridona Čudotvorca u Petrinji Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

 "Nadamo se da ćemo, kao što smo to činili s kontejnerima, sljedeće godine moći objaviti da ćemo se pridružiti državi zajedno s donatorima s kojima radimo u procesu osiguravanja trajnog rješenja za ljude koji su ostali bez krova nad glavom", rekao je.

Blagoslov zvona obnovljene crkve bit će u nedjelju, 26. prosinca, uz sudjelovanje episkopa gornjokarlovačkog gospodina Gerasima.

U svom obraćanju medijima nakon liturgije, Milošević je podsjetio da je petrinjska parohija u potresu prije godinu dana ostala bez crkava i bez parohijskog doma.

"Ova crkva, čija je gradnja započeta prije potresa, srećom nije oštećena, a sada je dobila krov, pa će vjernici moći dolaziti", kazao je Milošević. Čestitao je parohu Saši Umićeviću na upornosti i dobroti, kao i činjenici da svi Petrinjci znaju za njegov humanitarni rad i pomoć koju je pružao i prije potresa, a pogotovo tokom protekle godine. Tom prilikom, čestitao je Božić svima koji ga slave po gregorijanskom kalendaru.