poruka kardinala

[VIDEO/FOTO] Bozanić iz montažne crkve u potresom stradalu Čučerju uputio zanimljivu poruku o djeci

25.12.2021 u 12:19

Bionic
Reading

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodeći u subotu božićnu misu uputio je poruke ohrabrenja u okolnostima produljene pandemije i posljedica potresa, te pozvao na obnovu zajedništva u vjeri i ljubavi kroz djecu, koja su budućnost naše zemlje

"Danas nam se rodio Krist. To na Božić Crkva naviješta sebi i cijelome svijetu. To je naviještaj radosti, odjek i nastavak one radosti koju je anđeo Gospodnji navijestio pastirima u Betlehemu", rekao je Bozanić predvodeći svečano euharistijsko slavlje svetkovine Božića iz montažne crkve župe Pohoda Blažene djevice Marije u potresu stradalom zagrebačkom naselju Čučerju.

Evanđelje božićne mise suočava nas s pitanjem smisla ljudskoga života, istaknuo je kardinal Bozanić. Stoga, kad podrhtavamo pod udarcima života, moramo se vratiti na njegove početke i pronaći smisao koji nije u našim rukama, koji ne možemo izgraditi niti stvoriti, već jednostavno prihvatiti, rekao je.

Božićnu misu u Čučerju predvodi Josip Bozanić Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

"Smisao je poput života malog djeteta – ne stvara ga se, već ga se prihvaća. Na Božić, Bog nam daje znak, betlehemsko dijete. Božić je blagdan života, i stoga Božić treba u svima nama poduprijeti volju za život, odluku da podržimo mlade ljude, otvorenosti prema novom životu", istaknuo je.

Stvorimo nova zajedništva ljubavi

Dok se danas često ističe da je dijete na prvome mjestu, u isto se vrijeme upravo današnje društvo na neki način zatvara za djecu, upozorio je nadalje: "I u našoj domovini sve se rjeđe rađaju djeca, sve manje ima djece u obiteljima, sve su malobrojniji razredi u školama, sve više ima škola koje se zatvaraju".

Kardinal Bozanić poručio je kako je našem društvu "potrebno vratiti raspoloživost, velikodušnost i radost prema djeci, za koju kao da ima sve manje mjesta među nama", jer "novi život najveći je dar".

Napomenuvši kako je upravo sudjelovanje društvene zajednice u životu i odgoju djece, s posebnim osjećajem prema obiteljima, a osobito onima s više djece, "znak naše otvorenosti prema životu prema budućnosti", kardinal Bozanić napomenuo je kako ne trebamo sve gledati negativno, pa i ovo pandemijsko razdoblje i pandemijske uvjetovanosti u kojima proslavljamo drugi Božić za redom "ne trebamo živjeti isključivo kao nemogućnosti", već je i njih potrebno prihvatiti u svjetlu Božje riječi, "Božjega govora koji uvijek nudi neku novost".

"Dok svijet potrošnje naglašava ograničenosti, mi molimo milost da vidimo prilike za snažnije življenje duhovne vrijednosti koje nam pruža Božić", rekao je Bozanić. Pri tom trebamo biti posebno pozorni prema djeci, ne prenositi na njih naše strahove, zbunjenost, nesnalaženje i gorčinu.

Ovo vrijeme iznimna je prilika da stvorimo nova zajedništva ljubavi, da obnovimo narušene odnose, da oprostimo i tražimo oproštenje, da ohrabrimo klonule i obradujemo osamljene, i da, ne zaboravljajući vrijeme pošasti, uz molitvu za sve bolesnike, za zdravstveno osoblje, za one koji žaluju zbog gubitka najbližih, radimo na očuvanju svojeg zajedništva, zajedništva u hrvatskom društvu, poručio je kardinal Bozanić.

Požurimo svi zajedno da ne bi bilo sutra kasno

Služeći svečano euharistijsko slavlje svetkovine Božića u Čučerju, župi koja je teško stradala u zagrebačkom potresu u ožujku 2020., Bozanić je podsjetio na nužnost što hitnije obnove, te apelirao na odgovorne na državnoj i gradskoj razini, "da požure".

"Nemojmo usporavati zbog bespotrebne administracije, zbog administracije koja samo postavlja kočnice. Požurimo. Potrebno je zajedništvo koje traži obnova, zajedništvo i brzina. Požurimo svi zajedno da ne bi bilo sutra kasno", kazao je.

  • +7
Josip Bozanić Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić/PIXSELL

Uz posebne poruke ohrabrenja onima koji trpe posljedice potresa, kako zagrebačkog tako i petrinjskog, svima je poželio miran i blagoslovljen Božić, te poručio: "Vjerujmo u Boga koji je s nama i vjerujmo u budućnost, i gradimo tu budućnost po djeci i mladima. Mladi su budućnost našem društvu. Neka sve nas Bog blagoslovi svojim mirom koji je donio Božić, da možemo s novim povjerenjem i s novom nadom krenuti u budućnost".

Na božićnoj misi je među ostalima bio i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.