sjednica vijeća

Miljenko Smoje dobit će spomenik u Splitu, jedan glas je bio protiv

28.04.2023 u 16:23

Bionic
Reading

Na stotu obljetnicu rođenja, koja se obilježava tijekom cijele 2023. godine, legendarni splitski novinar i kroničar Miljenko Smoje dobit će spomenik u rodnom gradu, odlučilo je Gradsko vijeće na današnjoj sjednici

Postavit će se u ribarskoj lučici Matejuška, u strogom centru grada, odakle će brončani Smoje ležerno sjediti s cigaretom u desnoj ruci i promatrati što se događa na obližnjim Prokurativama i Rivi.

Spomenik visine jednog i pol metra rad je pokojnog akademskog kipara Aleksandra Guberine, a izvest će ga njegov sin Ante, također akademski kipar. Cijeli projekt koji uključuje autorski honorar i izradu skulpture stajat će 47.800 eura.

Inicijativa za odavanje počasti Smoji započela je još prije petnaest godina, kada je u doba vlasti koju su sačinjavali HDZ i Lista Veloga Mista donesena odluka o postavljanju 21 spomenika velikanima splitske i hrvatske povijesti. Dvije godine kasnije proveden je natječaj, a godinu potom i odabrano Guberinino rješenje.

Nakon toga uglavnom se nije događalo ništa.

Godina 2023. u Splitu je proglašena 'Smojinom', te je već dosad održano više desetaka prigodnih događanja - koncerata, izložbi, performansa, predstava i stručnih skupova. Otvorena je i njegova 'spomen-soba' u Žrnovnici, a Hrvatska pošta izdala je prigodnu poštansku marku.

Rasprava na Gradskom vijeću potrajala je neuobičajeno kratko: postavljanje spomenika pozdravili su vijećnici vladajućeg Centra, te SDP-ovci, koji su uglavnom objašnjavali da se time odaje počast velikanu i svima koji dišu Split i Dalmaciju. U ime HDZ-a oglasio se Ivica Budimir:

'Mi smatramo da je spomenik potreban, premda nismo bili na istoj ideološkoj liniji sa Smojom. Prošlo je dosta vremena, ali Smojina godina je dobar trenutak da se to napravi', rekao je Budimir.

Ponovno očekivano, inicijativi se suprotstavio Martin Pauk (Domovinski pokret), koji smatra da se spomenikom 'želi veličati umjetnika, a ne njegovo djelo', te predložio spomenik liku Meštra iz 'Veloga mista'. Spominjao je Pauk i navodne Smojine ideološke grijehe, ali nitko od vijećnika nije se uhvatio na udicu i zapodjenuo raspravu.

Prijedlog spomenika Smoji na koncu je usvojen s 19 glasova, suzdržanim HDZ-ovcima i Paukom koji je jedini glasovao protiv.

Gradski vijećnici potom su nastavili raspravu o novoj ideji: da se na 'štandarac' (postolje jarbola) na Pjaci dodatno ukleše datum 26. listopada 1944. godine, dan oslobođenja Splita u Drugom svjetskom ratu.

Ovaj dio rasprave izvjesno će potrajati znatno dulje.