drama u splitskoj bolnici

Rat sve otvoreniji: Berošev čovjek zaustavio imenovanje zamjenika ravnatelja

05.04.2023 u 14:46

Bionic
Reading

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović službeno je uputio prijedlog za imenovanje svog novog zamjenika nakon što je prethodnom Krešimiru Doliću istekao mandat. No novi predsjednik Upravnog vijeća ove bolnice Mate Petričević, nedavno imenovan u poprilično neobičnom slijedu događaja, zasad je odlučio skinuti tu temu s dnevnog reda

Po svemu sudeći, radi se o nastavku sve otvorenijeg obračuna s Meštrovićem, koji je ponovno postao ravnateljem prije samo šest mjeseci i kojega - kako govore neslužbene informacije - ministar zdravstva Vili Beroš želi smijeniti.

Kako je ravnatelj splitske bolnice za tportal potvrdio preko glasnogovornice Kristine Bitange, za svoga zamjenika predložio je Zenona Pogorelića, trenutno predstojnika Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split i pročelnika Katedre za kirurgiju Medicinskog fakulteta. On je, kako se navodi, ponajbolji pedijatrijski urolog u Hrvatskoj te vrstan znanstvenik koji je samo u Current Contentsu objavio gotovo 120 znanstvenih radova. Poštuju ga, poručuje Meštrović, svi kolege u bolnici, a vole ga pacijenti i njihovi roditelji.

'Ravnatelj Meštrović od Upravnog vijeća i dalje očekuje predan rad za boljitak splitske bolnice, kao i suradnju svih članova Upravnog vijeća i Ravnateljstva. Nada se da će zajednički rad doprinijeti realizaciji brojnih novih projekata KBC-a Split s kojima je javnost već upoznata, a sve na dobrobit pacijenata i svih građana', stoji u odgovoru iz Meštrovićeva ureda za tportal.

No kako se neslužbeno može doznati, predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Split Mate Petričević predviđenu točku o imenovanju zamjenika ravnatelja skinuo je s dnevnog reda sjednice koja će se održati idućeg tjedna. Kontaktirali smo i s njim, želeći razgovarati na ovu temu, no to je odbio i zatražio da mu se pitanja upute pisanim putem. Kada smo to učinili, Petričević je odgovorio u krajnje neobičnom tonu:

'Nemam komentara. Hvala Vam na razumijevanju, srdačan pozdrav.'

Petričević je prošlog mjeseca imenovan za predsjednika Upravnog vijeća KBC-a, na prijedlog Ministarstva zdravstva i odlukom Vlade na njenoj zatvorenoj sjednici. Prethodno je na pola mandata smijenjen Jugoslav Bagatin, blizak Meštrovićev suradnik, koji je u pismu ministru Berošu burno reagirao zbog toga, o čemu je tportal pisao ovog tjedna.

  • +11
KBC Split Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

'Unatoč svim pozitivnim pokazateljima, Vi me smjenjujete, a da me prethodno niste obavijestili bilo pismeno ili usmeno, što me je neugodno iznenadilo, a što bih ja bez pogovora prihvatio. Nije bilo pošteno da o svojoj smjeni saznam iz novina, a to na neki način govori više o Vama i Ministarstvu zdravstva, kojem ste na čelu, ali i o kulturnom ponašanju u politici i u mojoj vladajućoj stranci. Želim Vama i novom predsjedniku Upravnog vijeća da doživite kraj svog mandata bez stresa te da se Vama ne dogodi da o svojoj eventualnoj smjeni saznate iz novina, jer ćete se osjećati jako poniženo', napisao je Bagatin ministru Berošu.

Imenovanje zamjenika ravnatelja najveće, zapravo jedine velike bolnice u Dalmaciji nije tek formalni potez: radi se, naime, o zakonskoj obvezi koja se mora zadovoljiti. Novi predsjednik Upravnog vijeća Petričević u zasad jedinom istupu za medije najavio je da će od kandidata zahtijevati 'plan i program', što je krajnje neobično jer se to nikada u povijesti nije dogodilo: zamjenik ravnatelja, naime, provodi program ravnatelja koji ga i predlaže.

Petričević je tada kazao i da se imenovanja u splitskoj bolnici neće obavljati 'po babi i stričevima', što smo također željeli razjasniti u razgovoru za tportal koji je odbio. Od Ministarstva zdravstva još uvijek čekamo komentar činjenice da osoba koju su postavili na javnu dužnost na ovaj način odbija komunikaciju s medijima i javnosti.

Zasad zapravo nije jasno zašto je došlo do evidentnog zahlađenja odnosa između Beroša i ravnatelja splitske bolnice Meštrovića, koji po općem sudu dobro vodi ovu golemu zdravstvenu ustanovu i upravo priprema veliki investicijski ciklus procijenjen na oko 400 milijuna eura. Premda se znao pojavljivati na nekim stranačkim skupovima, koliko je poznato - Meštrović je jedini od ravnatelja većih hrvatskih bolnica koji nije član nijedne stranke, pa tako ni HDZ-a.