neizdrživa situacija

Omiljeni splitski liječnik ide u penziju: 'Puna mi je kapa svega'

31.03.2023 u 09:26

Bionic
Reading

'Puna mi je kapa, morao sam otići u mirovinu, više nisam mogao izdržati ovo ludilo. Situacija u zdravstvu je teška, sve teža iz dana u dan i zaista ne znam kako će sve to završiti', rekao je izv. prof. dr. sc. Ivo Ivić, bivši predstojnik Klinike za infektologiju i šef Covid centra KBC-a Split i zasigurno jedan od najomiljenijih splitskih liječnika, za Slobodnu Dalmaciju

Dr. Ivić bio je glas razuma za uspaničenu javnost u najtežim razdobljima pandemije, iako se ponekad danima nije stizao javiti novinarima. Uvjete za mirovinu stekao je 22. lipnja prošle godine, ali je zbog inzistiranja iz bolnice ostao raditi, pa se konačno umirovio tek 22. ožujka. Taj vrhunski liječnik, infektolog i sugovornik, čovjek bez dlake na jeziku, dobitnik je Nagrade Grada Splita 2022. godine i zasigurno je, uz sve svoje kolege na Klinici za infektologiju, iznio najveći posao s covidom u Splitu, piše Slobodna Dalmacija.

Kaže da je prije 20 ili 30 godina bilo neusporedivo lakše raditi nego danas, kada je opterećenje svih bolničkih hitnih prijama nemjerljivo veće. Stanovništvo je ostarjelo, a 'uništena' je primarna zdravstvena zaštita koja je nekoć bila brana prema bolnicama i obrađivala dvije trećine pacijenata. Sada pak bolnice i hitni prijami obrađuju 60 posto stanovništva jer u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nema liječnika. 'To je neizdrživo i zato ljudi pucaju po šavu', govori dr. Ivić.

Za dr. Ivića nema sumnje tko je kriv zbog stanja u zdravstvu.

'Vlast je kriva, ma koja god ona bila. Mi liječnici smo prije 20 ili više godina vidjeli da ćemo doći u ovo stanje. Opominjali smo, ukazivali na probleme, ali sve su se vlasti oglušivale. Govorili smo da treba zapošljavati mlade ljude, da treba raspisivati specijalizacije, da treba obnavljati kadar, kao i opremu, ali nitko nije slušao', rekao je dr. Ivić.

  • +3
Dr. Ivo Ivić Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Osobno, on je jako zadovoljan sa svojih 40 godina rada: 'Moja struka je iznimno dinamična, od početka mi je bilo savršeno raditi jer sam uživao u činjenici da pomažem ljudima. Naravno da je bilo i neuspjeha, ali kudikamo manje nego uspjeha'.

'Mogu svakome pogledati u oči, a to je ipak ono najvažnije u životu', zaključio je dr. Ivić, dodajući da ima niz zanimacija i vjeruje da mu u mirovini neće biti dosadno.