SABORSKI ODBOR ZA USTAV

Miljenić: Jandroković vrši pravno nasilje

24.11.2017 u 10:46

Bionic
Reading

Što će dalje biti sa istražnim povjerenstvom za Agrokor tema je o kojoj je danas raspravljao saborski Odbor za Ustav. Odluka hoće li barem djelomično nastaviti rad ili se ugasiti bit će donesena u utorak

Već na početku sjednice SDP-ov Arsen Bauk kazao je da će ta stranka predložiti da se Saboru predloži donošenje zaključka da su se postigli uvjeti povjerenstvo prestane s radom po točkama koje se odnose na istragu DORH-a, ali i da utvrdi da Povjerenstvo za Agrokor nastavi s radom prema ostalim točkama o osnivanju.

Objašnjavajući zašto smatraju da povjerenstvo treba nastaviti rad, Miljenić se osvrnuo na ‘neprimjereno ponašanje predsjednika Sabora.’

‘On je dobio od Županijskog suda rješenje o istrazi koje je postalo pravomoćno. Podijelio ga je samo zastupnicima HDZ-a i HNS-a. Za njega mi ostali zasupnici ne postojimo. Ja kao predsjednik Povjerenstva do dana danas nisam dobio to rješenje. A rečeno je da ga je on službeno dobio - ne znam po kojoj ovlasti - ali kad ga je već pribavio trebao ga je dati svima. Povjerenstvo ima i druge članove, ne samo one iz HDZ-a i HNS-a. To samo govori o razini pravnog nasilja koje je ovdje počinjeno. Meni je to nezamislivo, ali to se dogodilo u Hrvatskom saboru. Nezakonito je dao nalog da se stručne službe povuku iz rada Povjerenstva bez ikakve odluke. Ja tu odluku nisam vidio. Možda je odluku isto dao samo HDZ-u i HNS-u’, rekao je Miljenić.

Kazao je kako je Sabor osnovao povjerenstvo te mora donijeti odluku o prestanku rada povjerenstva.

Pojasnivši pravnu dimenziju ovog slučaja, Peđa Grbin kazao je da je ona prekršena. Kazao je da je vladajuća većina zloupotrijebila pravo. ‘Povjerenstvo je osnovano da bi građani saznali dio, ako ne i cijelu istinu o ovom političkom, socijalnom i ekonomskom problemu. Vlast koja krši zakone nije demokratska. Kakva je, još se ne usudim izgovoriti’, rekao je Grbin. 

Sa SDP-om se složio i Mostov Robert Podolnjak koji također smatra da bi povjerenstvo trebalo nastaviti s radom po onim točkama kojima se ne bavi istraga.

‘To je protuzakonito i protivno Zakonu o istražnim povjerenstvima. Mi ne znamo što je DORH napisao u rješenju o istrazi i što će istraživati. U istrazi se može otvoriti niz pitanja pa i onih koja se nelaze u odluci o osnivanju povjerenstva’, odgovorio je na takvu ideju SDP-a i Mosta HDZ-ov Branko Bačić.

Dodao je da zakon ne prepoznaje selektivni pristup da se o nečemu može raditi, a po drugim točkama ne. 

  • +9
Odbor za Ustav Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Dodao je da iz SDP-a cijelo vrijeme neprimjereno razgovaraju o stvarima koje nisu prijedlog zaključka.

‘Da svima bude jasno o čemu se ovdje govori i što je tema zbog kojeg je pozvan ovaj Odbor jest prijedlog Kluba SDP-a da se iz Odluke o osnivanju povjerenstva izbaci dio koji se odnosi na lažiranje knjigvodstvenih bilanci. Nije korektno tražiti jedno, a pričati o drugome’, kazao je Bačić.

‘Prozivate me da se nisam konzultirao s potpredsjednikom povjerenstva koji ne postoji. Ta točka stoji na dnevnom redu a vi je jos niste stavili u raspravu ’ poručio je Miljenić Bačiću.

‘Piše da se možete konzultirati i s tajnikom, a on postoji’, odgovorio je Bačić.

Bačić je Miljeniću spočitnuo što je istovremeno predsjednik povjerenstva i potencijalni svjedok.

‘Nije lijepo prozivati ljude za nešto što nije točno. Zašto ste digli ruku za mene kao predsjednika povjerenstva ako imate problem s tim da budem svjedok?’, kazao je Miljenić. Podsjetio je da je na prvoj pripremnoj sjednici ponudio da ga se odmah ispita ali da su kolege to odbili.

  • +12
Sjednica Sabora u petak 24. 11. Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ja i dalje stojim kod toga da bivši dužnosnici ne bi smjeli biti u povjerenstvu, dodao je Bačić.

Da miljenić kao predsjednik povjerenstva nije odradio svoj posao, ustvrdio je HDZ-ov Josip Borić, koji nije član Odbora za Ustav ali je istražnog povjerenstva. Kazao je kako je Miljenić već u ponedjeljak trebao reagirati i sazvati sjednicu povjerenstva. 'U izrazito smo politiziranoj situaciji, pa je ovo više povjerenstvu SDP-a gdje treba uhvatiti neki politički poen umjesto otkriti istinu o Agrokoru', rekao je Borić.

Mostov Nikola Grmoja pozvao je pak vladajuću većinu da osnuje novo povjerenstvo koje će moći raditi po točkama o kojima se ne vodi istraga. 'HDZ, HNS i manjinci ne žele povjerenstvo. Da žele, našli bi način kako da povjerenstvo nastavi s radom. Teze o tome što bi tek moglo postati predmet istrage znači da više nikada ne bi mogli osnivati povjerenstva kad ne znamo što bi jednog dana moglo postati predmet istrage', kazao je Grmoja.

'Sve ostale točke su vezane na točku o kvaliteti financijskih izvješća. nije moguće nožem odrezati jedno pitanje', odgovorio mu je Bačić.

SDP-ov Gordan Maras podsjetio je pak i na izjavu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana koji je rekao da povjerenstvo neće ometati DORH. Spomenuo se i kredita HBOR-a Agrokoru, u vrijeme kada je član Nadzornog odbora HBOR-a bio Zdravko Marić. 'Imam informacije da je Marić i pored NO razgovarao o ovim kreditima HBOR-a Agrokoru', rekao je Maras.

Predsjednik Odbora za Ustav Željko Reiner ne kraju je predložio da odbor donese zaključak da je povjerenstvo prestalo s radom 20. studenog, no o tom zaključku, kao i onom SDP-ovom glasat će se u utorak.