ZAGREBAČKE BOLNICE

Milinović u otvorenom ratu s Gradskom skupštinom!

29.07.2010 u 12:02

Bionic
Reading

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje danas na telefonskoj sjednici jednostrano raskida ugovore s psihijatrijskom bolnicom u Jankomiru, specijalnom bolnicom za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak, psihijatrijskom bolnicom za djecu i mladež u Kukuljevićevoj, specijalnom bolnicom za plućne bolesti u Rockfellerovoj i dječjom bolnicom Srebrnjak, sve redom ustanovama u vlasništvu Grada Zagreba, doznaje tportal

Iste su bolnice prije nepuna dva tjedna s HZZO-om potpisale nove ugovore o poslovno-tehničkoj suradnji koji istječu tek 2012. godine, a današnjom će odlukom svoje proračune dobivati preko KB Sestre milosrdnice u Zagrebu kojoj će se pripojiti.

Odluka je donesena nakon što se gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, suprotno stavovima Skupštine Grada Zagreba, sastao s ministrom zdravstva i socijalne skrbi Darkom Milinovićem i dogovorio pripajanje gradskih bolnica Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice, u skladu s novom mrežom koju je izradilo Ministarstvo.

Neslužbeno, Bandić je članovima Skupštine objasnio da je bio ucijenjen da će bolnice ostati bez mjesečnih proračuna ako ne odu u mrežu, kako je to Milinović zamislio.

Ovo je nastavak instutucionalnog pritiska na zdravstvene ustanove u Zagrebu da na silu i mimo zakonskih procedura, provedu naum o spajanju zagrebačkih bolnica, o čemu je Vlada još u svibnju donijela odluku bez analiza isplativosti i bez odluka gradskih vlasti.

Članak 134. Ustava RH kaže da jedinice područne (regionalne) samouprave obavljaju poslove od područnog (regionalnog) značenja, a osobito poslove koji se odnose na školstvo, zdravstvo, prostorno i urbanističko planiranje, gospodarski razvoj, promet i prometnu infrastrukturu te planiranje i razvoj mreže obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih i kulturnih ustanova, a isto pitanje regulirano je i Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Prema Ustavu i posebnim zakonima, Milinović nikako nije smio donijeti ovakve odluke samostalno, a skandal je tim veći jer nijedna od institucija uključenih u projekt do danas nije dobila dokument s 'cost-benefit' analizom.

Nitko u Gradskoj skupštini nije bio voljan javno komentirati Milinovićeve poteze, niti najavljivati svoje, no pouzdano se doznaje da se razmatra varijanta organizacije izvanredne skupštine ili barem tiskovne konferencije.

Gotovo je izvjesno da će na jesen Ustavnom sudu biti podnesen zahtjev za ocjenu ustavnosti ovakve odluke te zahtjev za zaštitu zakonitosti koji se podnosi Upravnom sudu.